UMFST Live: Unirea Principatelor Române în contextul european
Cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la UMFST Live a avut loc vineri, 24 ianuarie 2020, o dezbatere în care conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decan al Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și lect. univ. dr. Dumitru Mircea Buda, prodecan al facultății, au vorbit despre sensurile și importanța evenimentului de la 24 ianuarie 1859 pentru români.
„Ne referim la 24 ianuarie 1859 drept Mica Unire ori prin comparație cu Marea Unire, această formulă pare nejustificat de minimalizatoare. Este cu adevărat această Unire a Principatelor Dunărene doar o mai mică unire sau este un act istoric de o importanță capitală, la fel de mare ca Unirea de la 1 decembrie 1918 sau poate mai mare decât aceea?”, a afirmat lect. univ. dr. Dumitru Mircea Buda.
Conf. univ. dr. Giordano Altarozzi a arătat că în societatea românească s-a răspândit, în ultima vreme, un sentiment care privește Unirea Principatelor Române ca pe un eveniment mai mic decât Unirea de la 1 decembrie 1918, iar acest lucru se regăsește și în „intensitatea cu care este percepută Ziua Națională.”
„Sunt organizate multe evenimente pentru comemorarea Zilei de 1 decembrie și mai puține cu privire la data de 24 ianuarie. Acest lucru se întâmplă și pentru ca 1 decembrie a însemnat încheierea unui proces istoric îndelungat vizând formarea statului național român, a fost data la care toți românii au ajuns să conviețuiască în cadrul unei entități politice unitare, a însemnat sfârșitul unei lungi perioade de domnie străină asupra națiunii române. În acest sens, 1 decembrie are o relevanță uriașă. Aș spune însă că data de 1 decembrie nu poate fi înțeleasă și nu s-ar fi putut produce în 1918 dacă nu ar fi existat în prealabil Unirea Principatelor Dunărene în 1859”, a explicat conf. univ. dr. Giordano Altarozzi.
Emisiunea integrală poate fi urmărită accesând acest link.