Cartea electronică vs cartea tipărită

reading-1249273_1920

Va reuși cartea electronică să ia locul tradiționalei cărți tipărite în era digitalizării?

Cărțile electronice au devenit un accesoriu indispensabil pentru unii cititori împătimiți, vechile cărți tipărite au început deja să piardă teren în fața tehnologiei și devin din ce în ce mai puțin căutate. Însă tradiționaliștii susțin că tehnologia nu poate ține locul unui volum tipărit și nici plăcerii de a răsfoi paginilie romanului preferat într-un cadru perfect  precum ne sugerează și sloganul unei librării celebre românești, “carte, ceai, muzică, dichis”.

În cadrul Zilelor Cărților Deschise a avut loc Simpozionul cartea în era digitalizării unde am avut deosebita onoare de a o avea ca invitat special pe Prof. Dr. Copotoiu Sanda alături de care am reușit să dezbatem acest subiect controversat dar în același timp important, drept dovadă numărul de studenți prezenți interesați de acest eveniment. Prezentarea a inclus numeroase informații noi precum și sfaturi utile în alegerea materialului de studiu.  Puțini dintre noi știm faptul că Michael Stern Hart, autor american și fondatorul proiectului Gutenberg,  este cel care a inventat în anul 1971 e-book-ul, un  pas mare în evoluția culturii dar în același timp prezentând numeroase avantaje și dezavantaje.

Pe de o parte cartea  tipărită ne oferă posibilitatea de a realiza schițe și a aprofunda un subiect de studiu, cea electronică devine extrem de utilă în momentul unei căutări țintite și rapide.

Costul cărților în format electronic este mai mic însă trebuie ținut cont și de eventualele riscuri precum virusuri descărcate în cazul cărților gratuite. Depozitarea și transportul este un alt punct pozitiv în favoarea e-book urilor.

În cazul cititorilor împătimiți care au reușit să colecționeze de-alungul anilor o stufoasă bibliotecă  personală, Dna. Prof. Dr Copotoiu îi încurajează să doneze aceste cărți bibliotecii județene, căci e mai important să păstrăm povestea cărții în suflet decât cartea în sine.

Voi ce tip de carte preferați și de ce? Așteptăm comentariile voastre pe pagina de facebook.

Seres Nóra Evelin – Voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram