Eveniment lansare de carte „Cum credeți că va arăta medicina românească după pandemie?” – Zilele UMFST
Vineri, 9 decembrie, în cadrul Zilelor UMFST a avut loc evenimentul de lansare a cărții „Cum credeți că va arăta medicina românească după pandemie?”
Este o colecție de opinii ale specialiștilor în medicină, apărută la Editura Academiei Române, sub coordonarea Academicianului Constantin Ionescu-Tîrgoviște și a lui Grigore Iuga, Director Relații Publice Asociația Medicală Română.
Lansarea cărții prezentată vineri la Târgu Mureș a avut loc la Academia Română, cu ocazia simpozionului „Tradiție și continuitate în medicina românească”, organizat de Asociația Medicală Română.
Prezent la evenimentul editorial de la UMFST G.E. Palade Tg. Mureș, Grigore Iuga, coordonator al volumului, a precizat că „am considerat că este oportun să punem o întrebare specialiștilor din domeniul sănătății. Este o întrebare simplă: <cum credeți că va arăta medicina românească după pandemie?> Din fericire, am primit peste 60 de opinii ale specialiștilor din domeniul sănătății, opinii care au venit din toate centrele universitare din țară. Avem în volum autori care sunt la început la carieră, până la membri ai Academiei Române. Îi mulțumesc domnului Rector Leonard Azamfirei pentru oportunitatea de a lansa acest volum la Târgu Mureș, dar și pentru faptul că este autor în acest volum, alături de domnul profesor Tiberiu Bățagă”.
În cuvântul de salut, prof. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, s-a declarat plăcut surprins de numărul mare al participanților la momentul de prezentare a cărții. „Se pare că, totuși, cartea continuă să ne unească. Cartea aceasta, care este o idee în esență, ne oferă motive să fim împreună. Această carte este puțin diferită. Pandemia a durat doi ani, dar probabil se va scrie despre COVID 20 de ani sau chiar mai mult, pentru că și dinamica pandemiei a fost neobișnuită. Dinamica informațiilor despre COVID a fost una similară dezvoltării cunoașterii la nivel de societate.
Schimbările n-au apărut dintr-o rea intenție, nu au apărut într-o răstălmăcire a adevărului de atunci, ci pentru că s-au adunat date noi. Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, am găsi cu siguranță lucruri bune care s-au făcut la începutul pandemiei și lucruri pe care acum le-am face într-un mod diferit. Astfel, de-a lungul timpului, învățăm din lucrurile bune, învățăm și din greșeli și, până la urmă, această carte tocmai asta face: pune laolaltă oameni din toate specialitățile medicale care au avut de-a face cu pandemia direct sau indirect, experiența unora și informația altora. Până la urmă este un lucru foarte important că putem să avem libertatea de a ne exprima propriile opinii, inclusiv despre partea aceasta științifică”, a spus prof. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, care a adăugat că „era firesc să fim și noi, ca centru universitar în această carte, cu aceeași dorință cu care ne gândim că vom fi parte și altor proiecte”.
Prof. dr. Tiberiu Bățagă, prezent în volumul „Cum credeți că va arăta medicina românescă după pandemie?” i-a felicitat pe toți 65 de autori care au participat la editarea cărții. „Mi-a făcut o plăcere deosebită citind articole mai multor colegi, care aduc o diversitate de opinii și care, la un moment dat, dacă ar fi strânse la un loc, ar putea să constituie un fel de parte de strategie pe care trebuie să o adopte sănătatea din România în acest domeniu”, a precizat prof. dr. Tiberiu Bățagă.