Zilele UMFST, 6 decembrie

Zilele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș au debutat luni, 06 decembrie 2021, cu evenimentul cultural-educativ OPENUP DENTISTRY, organizat în cadrul Facultății de Medicină Dentară, cu sprijinul Organizației Studențești de Medicină Dentară (OSMD).

Evenimentul a avut ca principal scop prezentarea propunerilor pentru temele de licență și direcții de cercetare științifică din cadrul Facultății de Medicină Dentară, pe care studenții doritori vor avea posibilitatea sa le susțină.

În același context al evenimentului, studenții au avut oportunitatea de a participa la cursurile „Erasmus: primii pași către o lume nouă”, prezentare susținută de Șef lucrări dr. Stoica Alexandra Mihaela, cu începere de la ora 10:00 și „Licența de la A la Z”, susținută de Șef lucrări dr. Molnar-Varlam Cristina, în cadrul Centrului Integrat de Medicină Dentară, ora 12:00.

Din programul zilei au făcut parte o serie de workshop-uri științifice organizate în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, RAPID PROTOTYPING, DIGITAL MANUFACTURING IN ENGINEERING, la inițiativa Departamentului de Inginerie Industrială și Management și WORKSHOP CISCO NETWORKING ACADEMY, susținut în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației.

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”, prin Centrul de Cercetări Filologice, Istorice și Culturale – Departamentul de Studii Istorice și Culturale și Centrul de Cercetări Doctorale – Departamentul de Cercetări Doctorale Umaniste și Aplicative, a organizat pentru studenții și masteranzii din cadrul facultății, un eveniment cultural online avându-l ca invitat pe istoricul și scriitorul Cătălin Pavel, o invitație la dialog pe marginea ultimei apariții editoriale a istoricului de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie (Humanitas, 2021).

Facultatea de Medicină, prin Disciplina de Pneumologie, a organizat cu începere de la ora 17:00, workshop-ul științific SECHELE POSTCOVID – AFECTAREA COMPLEXĂ MULTIORGANICĂ ÎN INFECȚIA SARS COV-2.  În cadrul evenimentului online au fost susținute o serie de prezentări: prof. dr. Gabriela Jimborean, cu tema Afectarea respiratorie și generală  în  infectia SARS CoV 2, Șef lucrări dr. Edith-Simona Ianosi, cu prezentarea Afectarea cardio-vasculară în COVID-19 și în post COVID și Rolul ecografiei toracice în determinarea severității și monitorizarea pacienților infectați SARS-CoV2, Drd. dr. Emilia-Bianca Ciurba.

Evenimentele zilei au inclus și o serie de webinarii științifice: AN INTRODUCTION TO CORPUS LINGUISTICS, organizat în cadrul Facultății de Științe și Litere, având ca subiect oportunitatea utilizării corpusului lingvistic în cercetările umaniste, softuri de analiză lingvistică cu exemplificare, potențiale teme de cercetare de actualitate pornind de la corpusuri și webinarul EUROPEAN GREEN DEAL, organizat la inițiativa Departamentului Drept și Administrație publică, Facultatea de Economie și Drept.  Cel din urmă a abordat teme de actualitate și interes în spațiul public privind implicațiile Pactului Verde European și obiectivele planului strategic de dezvoltare durabilă și protecția mediului, preocupări constante ale Uniunii Europene. Invitatul evenimentului a fost Av. Gyöngyi Dávid, Senior associate la Casa de avocatură VVGB Advocaten, Bruxelles, Belgia, specializat pe dreptul mediului, chimicale și alimentație pentru a discuta câteva dintre implicațiile European Green Deal.

Junior Researcher Academy în colaborare cu Activize Health a organizat o sesiune de încălzire în preambulul celei de a doua ediții a Hackathon-ului multidisciplinar „Innovation at the crossroads of health, science and technology” – o competiție pe echipe dedicată studenților și masteranzilor creativi, care doresc să dezvolte și să construiască proiecte inovatoare în domeniu sănătății.
Competiția se va desfășura online între orele 18:00 – 22:00, vineri, 10 decembrie și sâmbătă, 11 decembrie.

Concursul de fotografie, organizat sub genericul „Viața în pandemie” cu ocazia Zilelor UMFST, la inițiativa Departamentului University Press, a încurajat participarea pasionaților de fotografie, atât studenți cât și membri ai comunității locale, pentru a-și prezenta cele mai inedite cadre surprinse într-o perspectivă proprie. Competiția de artă fotografică s-a încheiat cu desemnarea câștigătorului și prezentarea online a fotografiilor înscrise în concurs.

Gligor Florin Matei

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram