#ZileleUMFST. Evenimentele zilei de marți

Ziua de marți, 8 decembrie 2020, a început cu cea de-a 13-a ediție a Conferinţei Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori, un eveniment organizat de Şcoala Doctorală din cadrul Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat a UMFST.

Conferinţa Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori s-a desfășurat online prin intermediul Microsoft Teams. Programul ştiinţific a abordat teme  de actualitate din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, informatică, inginerie şi management.

Potrivit Școlii Doctorale, această manifestare ştiinţifică reprezintă pentru participanţi o excelentă oportunitate de colaborare, networking, lărgirea orizontului ştiinţific şi nu în ultimul rând, pentru doctoranzi, de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare în cadrul unei manifestări ştiinţifice. În prezent, există în Universitatea noastră echipe de cercetare interdisciplinare, flexibile şi dinamice ale căror lideri sunt modele pentru tinerii doctoranzi cât şi pentru studenţi. Pe lângă laboratoarele de cercetare cu aparatură modernă din cadrul facultăţilor, Centrul Avansat de Cercetare Medicală și Farmaceutică reprezintă un exemplu de infrastructură de cercetare de înaltă calitate la nivel internaţional, fiind un centru de referință în țară.

Cu prilejul acestei manifestări, doctoranzii universității au prezentat 75 de lucrări științifice în cele 7 sesiuni paralele și au audiat cursuri specifice pregătirii lor avansate. Totodată, au fost premiate cele mai valoroase articole publicate în anul universitar 2019-2020, articole ISI cu cel mai mare factor de impact ca prim-autor ale doctoranzilor.

„Intervenția profesorului George Banu, de la Universitatea Sorbona din Paris, membru de onoare al Academiei Române, a fost o remarcabilă infuzie de cultură care ne-a adus un pas mai aproape de normalitatea de care ne este tuturor atât de dor. Momentul aniversar UMFST-75 a fost marcat de doamna conf. univ. dr. Corina Teodor, care a evocat istoria universitară și valorile multiculturalismului din Târgu Mureș. Cu această ocazie, au fost anunțate premiile de excelență în cercetarea doctorală acordate în fiecare an de UMFST”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Tot marți, Departamentul Drept și Administrație publică al Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST a organizat un webinar științific cu tema „Protecția mediului – încotro?”, la care au participat specialiști din domeniul mediului, și anume: Gabriela Badea, inginer chimist, auditor de mediu, expert legislație de mediu, și ing. Dănuț Ștefănescu, director executiv al Agenției pentru protecția mediului Mureș.

Ziua continuă cu workshop-ul „Research opportunities in tissue engineering and regenerative medicine”, susținut de prof. dr. Dan Simionescu, Doctor Honoris Causa UMFST, cunoscut drept creatorul inimii de plastic, o personalitate științifică recunoscută pe plan mondial, implicată în medicina regenerativă și cercetarea pentru tratamentele bolilor degenerative cardiovasculare, ortopedice și ale sistemului nervos, folosind propriile studii și invenții.

Webinarul „Rolul expertizei fiscale juridice în litigiile și disputele fiscale” se adresează masteranzilor Facultăţii de Economie și Drept și prezintă răspunsuri la întrebările acestora legate de litigiile și disputele fiscale care pot apărea pe parcursul desfășurării activității unei persoane juridice, între organul de control fiscal și companie, în urma unei inspecții fiscale. Se vor prezenta factorii care pot genera litigii și dispute fiscale și soluțiile legale.

Totodată, vor mai avea loc webinariile „Chirurgie ortopedică asistată cu sistemul robotic Mako SmartRobotics: prezentarea tehnologiei” și „Achiziţii verzi. Legislaţie, actualităţi şi tendinţe?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram