Ziua Europeană a Arheologiei, marcată de studenții specializării Istorie

Studenții de la specializarea Istorie din cadrul Facultății de Știinte și Litere „Petru Maior” a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, coordonați de lector univ. dr. Fábián István, au participat sâmbătă, 20 iunie 2020, la o serie de activități dedicate Zilei Europene a Arheologiei.

Evenimentele s-au desfășurat la Călugăreni și au cuprins lecții de educație muzeală și arheologică, tururi ghidate ale zonei de săpături arheologice și ale celor două „timebox-uri”, acestea din urmă, prin multitudinea de exponate și diorame, fiind puncte de atracție deosebite pentru vizitatori.

 „Studenții au petrecut o zi între ruinele și exponatele de la Călugăreni. Castrul auxiliar, care păzea o parte din frontiera (limes) estică a provinciei Dacia, este cercetat sistematic din anul 2011, iar rezultatele descoperirilor arheologice sunt valorificate în scop patrimonial și din punct de vedere al educației muzeale. Studenții au avut oportunitatea de a urmări „traseul” parcurs de artefacte, de la descoperire și până la expoziție. Un alt aspect deosebit de interesant, în special pentru studenții din anul I, a fost contactul direct. O parte dintre colegii lor mai mari, membri și voluntari ai Asociației „Milites Marisensis” Târgu Mureș, echipați în soldați auxiliari romani, au prezentat echipamente și tactici, punând în evidență moștenirea antică prin arheologia experimentală și reconstituirea istorică”, a precizat lector univ. dr. Fábián István.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram