109 ani de la naşterea ilustrului savant George Emil Palade

George Emil Palade (19 noiembrie 1912 – 8 octombrie 2008), considerat părintele biologiei celulare, este singurul român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, acordat în anul 1974, pentru contribuția imensurabilă în domeniul cercetării fundamentale în biologie și medicină și în dezvoltarea biologiei celulare moderne (înţelegerea structurii şi organizării funcţionale a celulei, după ce a descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare).

George Emil Palade s-a născut la Iaşi, la 19 noiembrie 1912, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind Emil Palade, profesor de filozofie și pedagogie, iar mama, Constanţa Cantemir Palade, învăţătoare. În perioada 1919 – 1922, a parcurs primele trei clase în oraşul natal, apoi familia se mută la Buzău, unde George Emil Palade îşi continuă educaţia, absolvind Liceul „Alexandru Hașdeu”. În anul 1930, a fost admis la Facultatea de Medicină a Universității din București, pe care o absolvă în anul 1936, rămânând la Catedra de Anatomie, condusă de profesorul Francisc Rainer. În anul 1940, a obținut titlul de doctor în medicină, cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice, „Tubul urinifer al delfinului”, pentru realizarea căreia a fost organizată chiar o expediţie în Marea Neagră, pentru studiul pe viu al delfinului. După obţinerea doctoratului, pentru scurtă vreme, a fost asistent la Medicină Internă, sub îndrumarea profesorului N. Gh. Lupu. Între anii 1942 – 1945, în anii războiului, Palade a activat în Corpul Medical al Armatei Române.

În anul 1946, s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina, cu care a avut doi copii: Georgia și Philip. În acelaşi an, George Emil Palade pleca, însoţit de familia sa, spre Statele Unite. Peste Ocean, a fost angajat pe post de cercetător la Institutul Rockefeller din New York, unde l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor și cu care, împreună, câștigă premiul Nobel. În anul 1961, George Emil Palade a fost ales membru al Academiei de Științe al Statelor Unite ale Americii. În anul 1973, s-a transferat de la Institutul Rockefeller la Universitatea Yale, iar din 1990 a început să lucreze la Universitatea din San Diego, California, unde a rămas până la sfârșitul vieții sale.

Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine. A pus în evidență particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau „corpusculii lui Palade”.

În anul 1974, dr. Palade primește Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

În 1975, Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 12 martie 1986, președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, îi conferă Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare, prezente în toate celulele biologice. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Româno – Americane de Arte și Științe la Universitatea din California. În 2007, George Emil Palade a fost decorat de către președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, festivitate la care, din cauza vârstei înaintate, ilustrul savant nu a putut să participe, distincția fiind acceptată de fiica acestuia.

George Emil Palade a trecut la cele veşnice în anul 2008, în Statele Unite, la vârsta de 96 de ani, după o viaţă dedicată cercetării ştiinţifice, conferind un prestigiu strălucit științei și culturii românești.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Șiințe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș este singura universitate din România care poartă cu mândrie numele unui laureat al premiului Nobel.

Ziua de naştere a savantului a devenit Ziua Cercetătorului şi Proiectantului din România, sărbătorită anual pe data de 19 noiembrie, în semn de omagiu faţă de activitatea ştiinţifică a acestuia.
La mulți ani cercetătorilor din România!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram