70 de ani de istorie UMF au reunit la Târgu Mureș Casa Regală a României și Casa Regală a Iordaniei

Zilele de 21 – 22 mai 2015 își vor găsi, cu siguranță locul în monografiile UMF Târgu Mureș de peste ani. Ceea ce părea a fi ”o banală continuare a tradiției” de bună colaborare între două universități aflate, geografic și social, în lumi diferite, s-a transformat în doar câteva săptămâni într-un eveniment de amploare pentru întreaga țară, nu doar pentru UMF.

Al VI-lea Congres româno-iordanian a primit Înaltul Patronaj al prințesei Muna al Hussein a Iordaniei și a avut ca oaspeți de onoare pe dl. prof. dr. Ekhleif Y. Tarawneh – președintele Universității Iordaniene și pe dl. prof. dr. Muawyah Al Bdour – decanul Facultății de medicină din cadrul Universității Iordaniene. Alteța Sa Regală Muna al Hussein a vizitat UMF Tîrgu Mureș timp de două zile, momentul de absolută însemnătate fiind întâlnirea cu Alteța Sa Regală prințesa Margareta a României, de asemenea, oaspete al Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș.

Congresul româno-iordanian din acest an de grație pentru UMF – împlinirea a 70 de ani de învățământ superior de medicină la Tîrgu Mureș, s-a bucurat și de participarea celei mai impresionante delegații străine care a vizitat UMF în ultimii ani: peste 120 de profesori, doctori, parlamentari și chiar ministrul sănătății din actualul cabinet guvernamental iordanian.IMG_3308

Prințesa Mostebitoare Margareta a României și principele Radu …

… au fost primii oaspeți de seamă ai UMF cu ocazia sărbătoririi Zilei Regalității. Altețele Sale Regale au participat miercuri, 20 mai, la lansarea volumului “Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale a României, volum editat de Curtea Veche Publishing. Al doilea eveniment major dedicat Casei Regale a României a fost dezvelirea efigiei Regelui Mihai I al României, cel care a semnat decretul de înfiinţare a învăţământului medico-farmaceutic în Tîrgu Mureş,  în anul 1945. Va rămâne scris pentru eternitate, pe holul UMF Tîrgu Mureș, “Tinerii ţării sunt acea parte a României care ne aşează la nivel de egalitate cu orice ţară a lumii” – Regele Mihai I.

Prima zi de vizită a Altețelor Sale Regale s-a încheiat cu participarea ASR principele Radu la Conferința pe teme militare desfășurată la sediul Catedrei de Pregătire Medico-Militară  din cadrul UMF Tîrgu Mureș.

Joi, 21 mai, cea mai lungă ziIMG_4802

Ziua de joi va rămâne în memoria celor implicați în organizarea acestor evenimente ca fiind ”ziua cea mai lungă”: Altețele Sale Regale prințesa Margareta a României, principele Radu și prințesa Muna al Hussein au avut întâlniri paralele cu diferiți factori de decizie din cadrul UMF, din cadrul administrației centrale, au avut loc întâlniri bilaterale între miniștrii sănătății din cele două state prietene, iar delegațiile comune au vizitat Centrul de Simulare al UMF.IMG_4109

La ora 16.00, în Sala Mare a Palatului Culturii a avut loc deschiderea oficială a Congresului, și la doar o oră după încheierea ceremoniei a avut loc Concertul de gală dedicat Fețelor Regale. Seara s-a încheiat cu o cină în onoarea ASR prințesa Muna al Hussein a Iordaniei.IMG_4403

Vineri, ziua Congresului medical

Ultima zi în care am fost onorați cu prezența distinșilor oaspeți a însemnat împărțirea delegațiilor pe puncte de interes. O parte a delegației iordaniene a participat la Congresul propriu-zis. Fețele Regale au vizitat SMURD Tîrgu Mureș după care, însoțite de o altă parte a delegațiilor româno-iordaniene au vizitat Centrul orașului.

Drept concluzie am putea spune că seria de evenimente din perioada 20-23 mai 2015 au constituit un proiect extrem de complex, un proiect cu viziune pentru anii următori și, nu în ultimul rând, un punct de reper al UMF 70.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram