„Conferinţa 2 în 1 în zona psy„

Universitatea de Medicină şi Farmacie a încheiat cercul de psihologie şi psihoterapie cu cele 2 conferinţe care au avut loc vineri, 15.05.2015 în Sala Festivă de la orele 9, respectiv 14.

Prima, intitulată „ Terapiile cognitiv-comportamentale vs. medicaţie în tulburările afective majore„ a fost susţinută de Dr. Daniel David, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Psihologilor din România, respectiv profesor asociat la instituţia medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA. În cele 2 ore cei prezenţi în sală au ascultat cu atenţie valul de informaţii transmis de medicul care a abordat teme precum: tulburările de tip depresiv, tulburările bipolare, CBT, schizofrenia şi nu în ultimul rând importanţa cercetării ştiinţifice şi scopul acesteia.

Acesta a relatat studiile şi testările care s-au făcut pe parcursul a mai multor ani pentru a se demonstra eficienţa terapiilor cognitiv-comportamentale în afecţiunile precum cele enumerate mai sus; testările au avut loc pe un grup de adolescenţi împărţiţi în 3 loturi care fie au beneficiat strict de terapie cognitiv-comportamentală, fie de medicaţie, fie de combinarea celor două metode de tratament.

Atât în cazul tulburărilor depresive majore cât şi în tulburările bipolare s-a dovedit îmbunătăţirea procesului clinic datorită acestor terapii c-c, cei supuşi doar medicamentaţiei fiind sub nivelul celor la care tratamentul este mai complex.

În multitudinea de informaţii, Dr. Daniel David a menţionat şi diversitatea cogniţiei şi diferitele niveluri pe care aceasta le poate prezenta. Una dintre acestea este reprezentată de nivelul metacogniţiei, respectiv de „inside” al simptomelor pacienţilor care trebuie bine delimitat de celelalte. „E groaznică boala mea…”/ „De ce mie mi se întâmplă asta?” sunt doar câteva din afirmaţiile care fac parte din această zonă a metacogniţiei, altfel numită  <gândirea la gândire>.

DSC_1416

Conferinţa a avut ca şi scop nu doar relatarea unor rezultate, analizarea importanţei unor intervenţii precum este CBT ( cognitive behaviour therapy), medicaţia, suportul familial, psihoeducaţia ci şi conştientizarea că mereu este loc de îmbunătăţire. Dezvoltarea mai multor tehnici va duce la o eficienţă mai crescută de aceea stagnarea nu este indicată. O continuă cercetare ştiinţifică este recomandată pentru a descoperi lucruri noi şi tratamente cât mai eficace. Datorită acestora există şi protocoale care se pot accesa, informaţia fiind la îndemână.

În continuare, în după-masa zilei de vineri, Dr. Alin Sava, Şef al Departamentului de Psihologie Medicală din Timişoara, respectiv autorul probei DECAS care evaluează personalitatea descrisă din perspectiva celor 5 superfactori de personalitate şi anume: deschidere, extraversiune, conştinciozitate, agreabilitate şi stabilitate emoţională.

Acesta a pus accentul pe tehnicile EBP (evidence based practice) care au loc pe loturi controlate randomizate şi accentuează importanţa cercetării ştiinţifice. Tratamentele trebuie să aibă la bază o cercetare ştiinţifică minuţioasă deoarece < Nu numărul studiilor contează, ci calitatea acestora; un studiu trebuie să explice şi cum funcţionează un anumit tratament.>  aşa cum afirmă însuşi Dr. Sava.

 

Pentru încheiere precizez că va începe un nou cerc de psihologie şi psihoterapie în cadrul căreia Dr. Cosmin Popa va susţine prelegeri cu studenţii din universitate. Toţi cei interesaţi de acumulare de informaţii şi dezbateri sunt bineveniţi în cadrul acestui cerc, începând cu luna octombrie. Vă aşteptăm!

 

Istvánfi Noémi Marta – voluntar blog.umftgm.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram