Medicina militară – mândrie naţională la UMF

Joi, 28.05.2015, a avut loc o ceremonie cu adevărat specială pentru locuitorii orasului, în care s-au aniversat cei 25 de ani de medicină militară la Tîrgu Mureş. Cu această ocazie, centrul oraşului a fost învăluit de un plus de viata, de sunet si culoare, bucurându-se de prezenţa unei privelişti rare a militarilor şi studenţilor de la Medicină militară care,  impreuna cu Regimentul de garda “Mihai Viteazul” din Bucuresti au mărşăluit în sincron perfect alături de fanfara militara care a încântat auzul şi văzul celor prezenţi.
Un moment deosebit a fost reprezentat de distincţia oferită Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş; Ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, a înmânat Emblema de onoare a Armatei Române cu semn de pace, cea mai inalta distinctie a Armatei Romane, domnului rector, Prof. Dr. Leonard Azamfirei.

11392968_1584126611875930_1607903820112218178_o
Evenimentul aniversar a continuat în incinta universităţii, holul din faţa Sălii Festive fiind „ocupat” de expoziţia de obiecte si materiale specifice medicinei militare şi anume: maşină pentru tăiat feşe, maşină pentru tăiat comprese, autoclav pentru farmacie, trusă de reanimare, aparat pulmotor, casolete pentru sterilizare, suport pentru butelii de oxigen şi multe altele.
La ora 11 a început a doua parte a ceremoniei: Simpozionul aniversar susţinut în Sala Festivă. Intreaga audienta s-a bucurat de prezenţa ministrului Apararii Nationale, dl Mircea Dusa, a ex- Prim-Ministrului Romaniei, Dl. Petre Roman, a Col. Dr. Constantin Ştefani, seful Directiei Medicale din MApN, a generalilor din Statul Major General şi a altor ofiteri superiori din cadrul Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv a comandanţilor de spitale militare. La intalnire au participat si comandanţii structurilor militarizate din regiune, ofiţeri şi nu în ultimul rând, numerosi studenţi si profesori.
In cuvantul sau, rectorul UMF, prof. Dr. Leonard Azamfirei a mentionat ca studentii de la medicina militara sunt, in egala masura iubitori de oameni si iubitori de tara iar viata lor apartine si tarii careia i-au jurat credinta.11143332_1584126788542579_8051603728301691684_o
După discursul invitaţilor de seamă, a ministrului Mircea Dusa, a presedintelui Senatului UMF, prof. Dr. Constantin Copotoiu si a dlui Petre Roman, rectorul UMF, Prof. Dr. Leonard Azamfirei, în semn de recunoştinţă, a oferit plachetele si medaliile UMF70 celor care servesc şi apără ţara şi celor care „din umbră”, aşa cum afirmă însuşi Dl. rector, au contribuit la bunul mers al tuturor activitatilor curente pe care le-a derulat Universitatea de-a lungul timpului precum si la realizarea şi buna desfăşurare a evenimentelor petrecute în ultima perioadă în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, in cadrul UMF70.
Cu aceeasi ocazie a avut loc şi lansarea cărţii intitulate „ Medicina militară românească de-a lungul vremii: tradiţie, onoare, vocaţie” (autor: Mr. Cristian Dorin Damina) care a fost prezentata de dl prof. Dr.Ovidiu Cotoi, directorul University Press.
Evenimentul s-a incheiat cu sustinerea a 3 conferinţe: „ Actualităţi în protecţia medicală împotriva armelor biologice”, „Managmentul rănitului în teatrele de operaţii militare”, respectiv „Familia în accepţia studentului la medicină militară, vizând cariera sa”, susţinute de Lt. Col. Dr. Savu Bogdan, Lt. Col. Dr Bosoteanu Răzvan si, respectiv Stud. Slt. Iacob Andreea.
Conducerea Ministerul Apararii Nationale a vizitat si Centrul de Simulare si Abilitati Practice.
Ne mândrim cu cei 25 de ani de medicină militară din cadrul universităţii noastre şi cu actualii, respectiv viitorii medici militari dispuşi să salveze vieţi, riscându-şi propria viaţă!

Istvánfi Noémi Marta – voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram