Acad. Maya Simionescu: „Celulele sunt viață, restul sunt detalii”

1Academicianul Maya Simionescu, fondatorul biologiei celulare în România, directorul-fondator al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” din Bucureşti și vicepreședintele Academiei Române, s-a aflat la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, cu prilejul Zilelor UMF, și a susținut o lecție memorială pentru profesorul doctor George Simu, tema abordată fiind „Celula: pacientul și ținta terapeutică a secolului XXI”.

Profesorul doctor George Simu a fost un remarcabil om de știință, un eminent medic și cadru didactic, ilustru reprezentant al școlii tîrgumureșene de morfopatologie și al medicinei românești.

„Sunt încântată și onorată să prezint rezultatele mele, ale profesorului Nicolae Simionescu și ale Institutului de Biologie și Patologie Celulară ca lecție memorială pentru profesorul George Simu, pe care l-am cunoscut și l-am admirat. (…) Din punctul meu de vedere, celulele sunt viață, restul sunt detalii. Mai mult, eu spun că Universul este ascuns în celulă, pentru că toate descoperirile au arătat că celula este un Univers, unul redus la esență. Corpul nostru are zece trilioane de celule. De câte ori ești trist, amintește-ți că sunt bilioane de celule în corpul tău cărora nu le pasă decât de tine”, a transmis, în deschiderea evenimentului, academicianul Maya Simionescu.

3Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că omul de știință Maya Simionescu reprezintă un adevărat model al României, care a ales să revină în țară și să fondeze, alături de profesorul Nicolae Simionescu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară, după ce ani întregi a colaborat, în SUA, cu profesorul George Palade, primul român laureat al Premiului Nobel. Prof. dr. Leonard Azamfirei i-a oferit academicianului Maya Simionescu Diplomă de Onoare.

„Avem ocazia de a cunoaște un om cu totul deosebit, poate unul dintre cei mai mari oameni de știință pe care îi are România la ora actuală, în persoana doamnei academician Maya Simionescu. Pentru cei care sunt din generația mea, doamna academician nu are nevoie de foarte multă prezentare, deoarece o cunoaștem cu toții, însă colegii mai tineri și studenții trebuie să știe că doamna academician Maya Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, este fondatoarea biologiei celulare din România. Aș dori să punctez două aspecte deosebite. Primul aspect se referă la colaborarea domniei sale cu domnul profesor George Palade, primul român laureat al Premiului Nobel. Cel de-al doilea aspect remarcabil se referă la faptul că domnia sa a ales să se întoarcă în țară și să fondeze, împreună cu profesorul Nicolae Simionescu, cunoscutul Institut de Biologie și Patologie Celulară”, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.

2

5

4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram