Stagiile Ligii Studenților – Practică și Cercetare

Luni, 31 Octombrie ora 20.00, a avut lo4ae7d5b3d737271189ba08f6bc436b20c în incinta Universițății de Medicină și Farmacie Tg-Mureș Prezentarea Stagiilor Ligii IFMSA, și anume a Stagiilor SCOPE/SCORE.

Liga Studenților Tg-Mureș în colaborare cu IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) dorește să deschidă noi orizonturi și, de ce nu, „să scape” studenți de monotonia practicii de vară! Prezentarea având ca scop aducerea în atenția studențiilor a detaliilor referitoare la oportunitățile desfășurării practicii de vară în străinătate și mai ales a dezvoltării profesionale dar și personale. Astfel li s-a adus la cunoștiință studenților interesați criteriile pe baza cărora se acordă aceste stagii de vară și care sunt destinațiile disponibile pentru vara anului 2017 .

În cadrul Prezentării Stagiilor IFMSA, organizatorii au avut deosebita plăcere de a-l avea ca invitat pe Decanul Facultății de Medicină, și anume pe Dl. Prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi, acesta punctând importanța realizării practicii de vară în străinătate, în vederea unei dezvoltări profesionale și personale marcate. Dânsul relatând experiențele pe care le-a resimțit pe piela sa în străinătate în perioada studenției, dar și a rezidențiatului.

Ce sunt de fapt Stagiile SCOPE/SCORE?

SCOPE = Standing Comitee on Professional Exchange(stagiu clinic)

SCORE = Standing Comitee on Research Exchange(stagiu de cercetare)

Sunt mobilităţi Internaţionale studenţeşti pe perioada unei luni de zile, recunoscute ca practică de vară de către Universtitatea de Medicină și Farmacie Tg-Mureș. Atenţie! Ele sunt diferite de Bursele Erasmus de plasament/studiu (care sunt organizate de UMF şi pentru ele se organizează un concurs separat).

Ce beneficii iți aduce ȚIE, student fiind, stagiul SCOPE/SCORE?

  • Poți să îți îmbunătățesc cunoștințele medicale.
  • Poți învăța proceduri sau tehnici medicale noi.
  • Poți participa la proiecte de cercetare.
  • Poți petrece o lună în străinătate.
  • Poți cunoaște o altă țară.
  • Poți vizita locuri noi.
  • Poți cunoaște o altă cultură.
  • Poți întâlni prieteni noi.

CONCRET: Petreci o lună într-un oraș dintr-o țară străină având cazare și masă asigurată (o masă pe zi) incluse un taxa de participare care e cuprinsă între 120-220 euro, în funcție de țara în care de desfășoară stagiul. Să nu uităm că deși ești într-o țară străină, ca într-o vacanță binemeritată după un an universitar obositor, faci și practică medicală într-un ambient nou, în cadrul unui alt sistem medical,pe secția aleasă. Practica medicală, care e recunoscută de către Universitare, răsplătită cu credite transferabile. De asemenea participi la un proiect de cercetare pe care TU îl alegi, dacă preferi stagiul SCORE. Iar, nu în cele din urmă o nouă diplomă pe care să o atașezi în cadrul CV-ului.

 Așadar o multitudine de oportunități într-un timp atât de scurt, care bineînțeles nu ar trebui ratate.

 Cine poate pleca cu un stagiu SCOPE/SCORE?

SCORE: orice student la Medicină Generală, între anul II și anul VI

SCOPE: orice student la Medicină Generală, între anul III și anul VI

 Înaintea depunerii dosarului,e important să consultați Condițiile de Exchange(EC) ale țărilor care vă interesează.

 Lista țărilor unde puteți face practica de vară în 2017:

SCOPE:

  • Olanda (August)
  • Italia (2 in Septembrie)
  • Austria (350€ taxa fiind un contract unilateral)
  • Spania
  • Grecia
  • Letonia
  • Polonia (2)
  • Muntenegru(Iulie)
  • Iordania
  • Liban
  • Turcia (2)
  • Kuweit (Peninsula Arabică)
  • Egipt
  • Indonezia (2)
  • Thailanda
  • Mexic
  • Peru

SCORE:

  • Taiwan
  • Italia (în afara de lunile Iulie, August, Septembrie)
  • Maroc

Dosarul de înscriere trebuie să conțină un CV Europass, menționarea tipului de stagiu pentru care concurați(SCOPE sau SCORE), situația școlară în toți anii universitari încheiați, precum și dovezi ale tuturor activităților extracuriculare(activitate științifică, de voluntariat, cursuri, traininguri etc.).

Dosarele de înscriere se depun la sediul Ligii Studenților(căminul 2), iar DEADLINE-ul pentru depunerea acestora este vineri, 13 noiembrie, urmând ca rezultatele sa fie afișate miercuri, 18 noiembrie.

Atenție! Se acceptă doar dosarele studenților care sunt cel puțin în anul II de studiu, la Medicină Generală pentru stagiile SCORE, iar minim anul III pentru SCOPE.

Pentru a vă familiariza cu ce înseamnă aceste stagii, am intervievat 2 studenți care au beneficiat de aceste burse , și care ne-au împărtășit din perspectiva lor ce înseamnă cu adevărat aceasta oportunitate deosebită.

„Experiența SCOPE este experiența care mi-a deschis noi orizonturi, întrucât am plecat pentru prima oară neînsoțită în străinătate, fără să cunosc pe cineva acolo unde urma să merg și fără să mai fi vizitat vreodată acele locuri. Am plecat o studentă dornică de a vedea și învăța cât mai multe pe perioada practicii și m-am întors cu un bagaj plin de cunoștințe medicale noi, experiențe de viață, emoții și trăiri, amintiri de neuitat și prietenii cu o mulțime de studenți din întreaga lume. Sfatul meu? Aplicați pentru aceste stagii și vă garantez că veți avea parte de o schimbare în gândirea voastră deoarece vă veți dezvolta atât pe plan profesional cât și personal în timpul acelei luni”

MIHAELA CELSIE studentă în anul IV, specializarea Medicină Generală.

„Istanbul, Turcia, august 2013. Eram la finalul anului II, la prima ieșire în străinătate din timpul facultății, cu un stagiu SCORE la Universitatea Marmara. Entuziasmul a fost prezent încă de la alegerea locului în Turcia și până la întoarcerea acasă, pentru că nu aveam să fiu deloc dezamăgit. Pentru că a fost o experiență cu totul nouă, am fost fascinat de toate aspectele ei: un program bine pus la punct, doar de studenți, care reunește pentru o lună de zile oameni din toate colțurile lumii. Pe lângă oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de cercetare, de a vedea cum se lucrează intr-un alt sistem, experiența culturală și socială m-au impresionat profund. Am legat prietenii solide, oameni cu care încă țin legătura și cu care m-am reîntâlnit, iar cel mai important, am prins ‘gustul’ călătoriei și al cunoașterii.Sigur că nu este totul roz atunci când pleci într-o țară străină, mai ales una măcinată de conflicte cum este Turcia, dar asta a fost, paradoxal, un aspect pozitiv, fiindcă am văzut de fapt că realitatea este foarte diferită de ceea ce știm din afară.  Tocmai faptul că la 3 ani distanță îmi amintesc cu plăcere de acea lună petrecută acolo mă face să mă gândesc că a meritat din plin.”

– RADU BRANEA student în anul VI, specializarea Medicină Generală

Vrei să iți realizezi practica de vară și în același timp să vizitezi un oraș, să cunoști oameni din toate colțurile lumi, și să te întorci cu un bagaj plin de cunoștințe și emoții? Atunci, depune-ți până pe 13 Noiembrie dosarul pentru stagiul SCOPE/SCORE!

Mai multe detalii pe www.lstgm.ro

CONTACT:

Scarlat Florentina,florentinacristina.scarlat@yahoo.ro 0729 085 092

Di Nardo Nicola,nicola.dinardo1995@gmail.com 0743 469 204

Radu Branea, radu.branea@gmail.com 0755-821328

Mihaela Celsie, celsiemihaela@yahoo.com 0747-558638

Melania Andreea Ignat – Voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram