Cadru didactic de la UMF Tîrgu Mureș, la cursurile Institutului Beck din Philadelphia

IMG_2223 Psihologul doctor Cosmin Popa, șef de lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș și coordonatorul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți (DCOPIS) va reprezenta UMF Tîrgu Mureș la Institutul Beck pentru Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală din Philadelphia, SUA, unde va efectua training-uri de specialitate în domeniul psihologiei medicale și a psihoterapiei.

Stabilirea de conexiuni din domeniul PSY cu universități și institute din SUA, obținerea unor certificări extrem de importante din domeniu, precum și implementarea unor modele de bune practici în cadrul DCOPIS reprezintă obiectivele acestor training-uri.

Reporter: Veți reprezenta UMF Tîrgu Mureș, timp de o lună, din luna iulie până în luna august, la Institutul Beck pentru Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală din Philadelphia, SUA. Vă rugăm să ne oferiți detalii cu privire la training-urile pe care le veți efectua.

Psiholog dr. Cosmin Popa: Vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o, aceea de a vorbi despre training-urile pe care le voi efectua la Institutul Beck. Da, în perioada indicată de către dumneavoastră voi participa la două training-uri importante, acestea reprezentând de fapt fundamentul pregătirii în cadrul institutului. Este vorba despre tratamentul prin terapie cognitiv-comportamentală al tulburărilor de anxietate și aici mă refer la: tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, precum și fobiile specifice și nespecifice. Cea de-a doua parte a cursului va cuprinde intervențiile terapeutice în depresie, precum și tehnici și metode de prevenire a suicidului. Trebuie spus faptul că participarea la acest stagiu implică și un anumit grad de pregătire prealabilă. În sensul în care, fiind vorba de metode de tratament psihologice avansate, fiecare participant acceptat trebuie să dețină cunoștințe solide în domeniu, dincolo de obligativitatea unui doctorat în medicină (psihiatrie) sau psihologie clinică. Deci, în prezent pe lângă activitatea academică și practică, mă focusez pe citirea studiilor și a cărților recomandate în cadrul bibliografiei. Așadar, în cadrul UMF Târgu-Mureș nu doar studenții învață, ci, din fericire, și cadrele didactice.

Rep.: Cu ce gânduri plecați și ce obiective vă propuneți să atingeți?

C.P.: Legat de gânduri, bineînțeles, participarea la un astfel de eveniment este un lucru care mă onorează, dar mă și responsabilizează în același timp.  Îmi propun să acumulez cât mai multe informații valoroase, având în vedere faptul că nivelul de pregătire se află în raport cu ultimele noutăți practice și științifice din domeniul PSY. Legat de obiective, principalul meu obiectiv se referă la promovarea examenelor finale alocate cursurilor, care din câte știu nu sunt de loc simple sau ușoare.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră și pentru Universitatea noastră această oportunitate?

C.P.: Pentru mine, această oportunitate înseamnă enorm. Faptul că am fost acceptat pentru a participa la aceste training-uri reprezintă un prim pas pentru certificarea mea internațională în cadrul Academy of Cognitiv Therapy (ACT), cel mai înalt for profesional internațional din domeniu.  Din câte știu doar un singur român este certificat în cadrul ACT, este vorba despre domnul prof. dr. Daniel David, de la UBB Cluj-Napoca. Legat de UMF, mă interesează implementarea ,,know-how-ului” în cadrul Departamentului de Consiliere și Orientare Profesională și Informare Studenți, precum și a viitorului Centru de Învățare, Dezvoltare Personală și Coaching din cadrul Universității noastre. Expertiza dobândită poate contribui și la dezvoltarea unor proiecte de cercetare din domeniu. Un alt lucru extrem de important se referă la stabilirea unor conexiuni profesionale internaționale din domeniul PSY cu universități și institute din SUA, cu care vom încerca să colaborăm în viitor.  În încheiere, dacă îmi permiteți, aș dori să-i mulțumesc în mod deosebit domnului Rector, prof. dr. Leonard Azamfirei, pentru încrederea pe care ne-a acordat-o, mie și colegilor mei, în privința dezvoltării psihologiei medicale și a psihoterapiei în cadrul UMF Tîrgu Mureș.

Dr. Aaron Beck,  președintele onorific al institutului și unul dintre fondatorii psihoterapiei cognitiv-comportamentale, reprezintă una dintre figurile de marcă ale terapiei cognitiv-comportamentale, care la o vârstă înaintată, 97 de ani, este implicat activ în susținerea unor cursuri sau în programele de supervizare ale terapeuților. Datorită contribuțiilor științifice aduse în tratamentul diferitelor tulburări din spectrul psihopatologiei, și în special al depresiei, Dr. Aaron Beck a fost declarat al patrulea medic ca influență al secolului trecut, într-un clasament efectuat de către prestigioasa revistă medicală americană Medscape. Fiica sa, Dr. Judith Beck, este președintele în funcție al Institutului Beck și profesor la Universitatea din Pennsylvania, în prezent fiind unul dintre cei mai reputați profesori de psihologie clinică și psihiatrie din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram