Cadru didactic UMFST, în conducerea Colegiului Psihologilor din România

Coordonatorul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, conf. univ. dr. Cosmin Popa, a fost desemnat recent vicepreședinte al Comisiei de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din România.

Conf. univ. dr. Cosmin Popa a obținut și un mandat de patru ani în comitetul director al Colegiului Psihologilor din România. Este pentru prima oară în cei aproape 20 de ani de existență a Colegiului Psihologilor din România când un psiholog din filiala Mureș reușește să ocupe aceste funcții.

 „Acest statut în cadrul Colegiului Psihologilor din România este unul care mă onorează și care implică un grad mare de resposabilitate. Le mulțumesc tuturor colegilor mei psihologi pentru sprijinul acordat de-a lungul acestor alegeri și vreau să-i asigur de întreaga mea considerație. În acest mandat, îmi propun, dincolo de planul de dezvoltare personală, o implicare a întregii comunități psihologice, care să aibă un scop comun, mai exact creșterea prestigiului profesional în cadrul societății. Dacă aruncăm o privire la țările avansate care au deja o îndelungată tradiție în practica și cercetarea din domeniul psihologiei clinice și a psihoterapiei, observăm faptul că profesia de psiholog este una dintre cele mai respectate și apreciate. Acest lucru se întâmplă mai cu seamă datorită implicațiilor și beneficiilor pe care le aduce practica/serviciile psihologice în cadrul societății. Din păcate, în România lucrurile nu sunt foarte bine delimitate, astfel că o persoană care are nevoie de servicii psihologice are două alternative: își plătește ședințele de psihoterapie/evaluare sau beneficiază de câteva ședințe de consiliere/evaluare plătite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, contractul cu casa fiind încheiat în prealabil între CNAS și un medic psihiatru. Acest lucru îl transformă pe psiholog într-un simplu prestator de servicii în relație contractuală cu un medic psihiatru și, de asemenea, se complică foarte mult procesul de adresabilitate în cazul pacientului. Iar aceasta se întâmplă în condițiile în care prevalența tulburărilor depresive și anxioase a crescut în toată lumea în ultimii doi ani”, a explicat conf. univ. dr. Cosmin Popa.

Potrivit acestuia, este important, dacă nu chiar vital, să se faciliteze accesul populației la serviciile psihologice clinice și psihoterapeutice.

„Ca psiholog și în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Psihologie Clinică și Psihoterapie, consider că este nevoie de crearea unor „pârghii” sociale, în așa măsură încât orice persoană din această țară care se confruntă cu probleme emoționale sau de sănătate mintală să poată avea acces direct și rapid la un psiholog clinician și/sau psihoterapeut. Cu alte cuvinte, psihologii ar trebui să poată încheia în mod direct un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ținând cont de faptul că acesta este demersul adoptat de foarte multă vreme în tările occidentale, iar în definitiv acest proces nu ar face altceva decât să permită și să faciliteze accesul populației la serviciile psihologice”, a mai arătat conf. univ. dr. Cosmin Popa.

Colegiul Psihologilor din România reprezintă instituția profesională care acreditează practicarea profesiei de psiholog la nivel național prin eliberarea avizelor de liberă practică pentru profesioniștii din domeniul psihologiei. Din punct de vedere organizatoric, în cadrul acestei instituții, putem aminti mai multe comisii de specialitate aferente fiecărei ramuri profesionale, cum ar fi psihologia clinică, muncii, transporturilor, educațională sau a siguranței naționale. Toate aceste comisii și comitetul director își desfășoară activitatea la sediul central din București, unde au loc și interviurile de schimbare a treptei de specializare, respectiv psiholog specialist și psiholog psincipal.

„Dintre acestea, Comisia de Psihologie Clinică și Psihoterapie este în mod special asociată cu serviciile focalizate pe optimizarea calității vieții prin prevenirea și ameliorarea problemelor din spectrul tulburărilor psihologice. Astfel, prin statutul Comisiei de Psihologie Clinică și Psihoterapie își propune îmbunătățirea procesului de acces în profesie a psihologilor clinicieni și psihoterapeuților, prin creșterea standardelor profesionale generale și specifice, dar și a facilitării pregătirii profesionale continue prin participarea la cursuri de formare adaptate programelor existente la nivel internațional. De asemenea, alte obiective importante sunt dezvoltarea calității serviciilor de sănătate mintală în România, prin combaterea dezinformării legate de acest domeniu și promovarea intervențiilor psihologice eficiente pentru o gamă largă de dificultăți emoționale și comportamentale”, a transmis conf. univ. dr. Cosmin Popa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram