Caravana mobilă de screening în județele Mureș, Alba, Harghita și Covasna – programul lunii ianuarie

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!

Screeningul pentru cancerul de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate pot evolua către cancerul de col uterin.

„Ianuarie este luna de conștientizare a cancerului de col uterin. Fiecare femeie trebuie să conştientizeze un lucru extrem de important – Cancerul de col uterin este un dușman ce poate fi învins. Prin urmare, testaţi-vă pentru a rămâne sănătoase!”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Acțiunile planificate cu caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se vor desfășura în luna ianuarie, în localități din Regiunea Centru, din județele Mureș, Alba, Harghita și Covasna pentru a asigura femeilor din grupul țintă servicii medicale gratuite de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau, au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect, respectiv regiunea Centru.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai grupului țintă – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru.

Programul acțiunilor caravanei de screening, luna ianuarie 2023: (detalii locații unde va fi prezentă unitatea mobilă de screening/ persoane de contact/ medici de familie în atașamente)

  • 10.01.2023, ora 14:00 – Hădăreni, jud. Mureș (Centrul medical local);
  • 16. 01.2023 – 17. 01.2023, ora 10:00 – Toplița, jud. Harghita (Str.Târgului);
  • 18.01.2023, ora 9:00 – Pădureni, jud. Mureș (Casa de Cultură Pădureni);
  • 19.01.2023, ora 10:00 – Săliștea, jud. Alba (Str. Preot Constantin Oancea, nr. 2);
  • 25.01.2023, ora 9:00 – Saschiz, jud. Mureș ( Str. Principală, nr. 153)
  • 28.01.2023, ora 10:00 – Cernat de Sus, jud. Covasna (în curtea cabinetului medicului de familie)
  • 28.01.2023, ora 14:00 – Cernat de Jos, jud. Covasna (în curtea cabinetului medicului de familie)
  • 31.01.2023, ora 14:00 – Valea Largă, jud. Mureș (în centrul comunei, lângă Căminul Cultural)

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram