Reţeaua de screening a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc este funcţională

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!
Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic în intervalul orar 08.00-14.00 (luni-vineri), la numărul de telefon 0723.111.359 (Cabinet Planificare familială).

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

  • În Cabinetul de Planificare familială (str. Bethlen Gabor, nr. 72), (luni-vineri, în intervalul orar 08.00-14.00).

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Dacă rezultatul testului este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin, femeii fiindu-i recomandată o nouă testare peste 5 ani!

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.DE URGENȚĂ TG-MUREȘ

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram