Reţeaua de screening a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc este funcţională

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!

Femeile din grupul ţintă din Miercurea Ciuc şi din judeţul Harghita sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar 08.00-14.00 (luni-vineri), la unul din numerele de telefon 0746.119.570 (Cabinet Obstetrică-ginecologie) sau 0758.117.664 (Cabinet Planificare familială)

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

  • În Cabinetul de Obstetrică-ginecologie din Ambulator (str. Miko nr. 1) (Luni -Vineri, 08.00-9.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Obstetrică-ginecologie.
  • În Cabinetul de Planificare familială (str. Miko nr. 1), (Luni, miercuri, joi, vineri – 11.00-14.00, Marţi – 14.00-17.00), servicii medicale oferite de medici specialişti OG şi MF.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

“Prin organizarea rețelei de screening în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc punem la dispoziția tuturor femeilor din judeţul Harghita un model de bună practică medicală pentru aceste servicii. Multumesc tuturor medicilor de specialitate obstetrică-ginecologie și de anatomie patologică, personal sanitar, angajați ai spitalului care s-au afiliat screeningului cancerului de col uterin, pentru a preveni! Femeile se pot programa, testa și trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect.

Doamnelor și domnișoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/ resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de libertate vor fi asociate locului unde își desfașoară detenţia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram