Reţeaua de screening a Spitalului Municipal Topliţa este funcţională

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!
Spitalul Municipal Topliţa a devenit centru de recoltare Babeş-Papanicolau şi HPV.

Femeile din Topliţa şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în cadrul centrului de recoltare organizat la nivelul Spitalului Municipal Topliţa.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar 10:30-13:00 (luni – vineri), la numărul de telefon 0786.446.110.

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează astfel:

  • În Secţia de Obstetrică-Ginecologie, et. 3 (str. Victor Babeş, nr. 3) (Luni-Vineri, 10.30-13.00);

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

CE ÎNSEAMNĂ UN TEST NEGATIV?

Dacă rezultatul testului este negativ înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin.

Efectuaţi o nouă testare peste 5 ani!

CE ÎNSEAMNĂ UN TEST POZITIV?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

„Prin organizarea centrului de recoltare în cadrul Spitalului Municipal Topliţa oferim tuturor femeilor din localitate posibilitatea de a se testa și trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Cancerul de col uterin, numit şi „ucigaşul tăcut”, este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică, care poate pune în evidenţă orice fel de schimbări ce apar în zona colului uterin. Doamnelor și domnișoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/ resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de libertate vor fi asociate locului unde își desfașoară detenţia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram