Caravana mobilă de screening în județele Mureș, Harghita și Covasna – programul lunii iulie
Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!
Screeningul pentru cancerul de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care netratate pot evolua către cancerul de col uterin.
Acțiunile planificate cu caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin sunt orientate în această perioadă, în localități din județele Mureș, Harghita și Covasna pentru a asigura femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 29 de ani servicii medicale gratuite de testare Babeș Papanicolau.
Programul acțiunilor de screening, luna iulie 2022:
- 1-3 iulie – Festivalul VIBE, Complex Weekend, Târgu Mureș, ora 17.00
- 5 iulie – Mureșeni, Târgu Mureș (str. Dealului), ora 15.30
- 19 iulie – Primăria Ernei, jud. Mureș, ora 16.00
- 21 – 22 iulie – Tușnad, jud. Harghita (Tusvanyos), ora 10.00
- 23 iulie – Festivalul DESCULȚ ÎN IARBĂ, Complex Weekend, Târgu Mureș, ora 15.00
- 25 iulie – Tîrnăveni, jud. Mureș, Centrul de Zi Buckner al Fundaţiei Buckner (str. Avram Iancu, nr. 160), ora 11.00
- 26 iulie – Ilieni, jud. Covasna, ora 14.00
- 26 iulie – Dobolii de Jos, jud. Covasna, ora 17.00
- 26 iulie – Sâncraiu, jud. Covasna, ora 18.00
- 27 iulie – Ghelinţa, jud. Covasna, ora 10.00
- 27 iulie – Harale, jud. Covasna, ora 16.00
- 27 iulie – Hilib, jud. Covasna, ora 18.00
- 28 iulie – Turia, jud. Covasna, ora 10.00
- 30 – 31 iulie, Răstolița, jud. Mureș, Festivalul Văii Mureșului, Platoul “La Alei” de la Răstolița
De asemenea, femeile din grupul ţintă, 30-64 de ani, sunt invitate să participe la acţiunile de informare-educare-conştientizare, al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru a-și însuși un stil de viață sănătos.
Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.
Femeile din Regiunea Centru, care nu ajung la caravana mobilă, dar doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. În acest sens, există un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.
Astfel, va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, prin programarea prealabilă telefonică in intervalul orar 08.00-16.00 (luni-vineri).
Acordarea serviciilor medicale de screening, respectiv test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:
– În Cabinetul de obstetrică-ginecologie, camera 4064 (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Clinice Obstetrică-ginecologie.
– În Cabinetul de planificare familială, camera 4029, (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), de către cei doi medici de obstetrică-ginecologie
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.
Comunicate de presă: