Caravana mobilă de screening revine în județul Harghita în luna septembrie

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!

Screeningul pentru cancerul de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care netratate pot evolua către cancerul de col uterin.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 08 – 12 septembrie 2022 în judeţul Harghita, în localităţile Corund, Praid şi Frumoasa, pentru a asigura femeilor din grupul țintă cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, servicii medicale gratuite de testare Babeș Papanicolau și HPV în cadrul programului dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 08-12 septembrie 2022 este următorul:

– Corund – 08.09.2022 – începând cu ora 10.00 (cabinetul medicului de familie);

– Praid – 09.09.2022 – începând cu ora 10.00 (str. Regelui, nr. 30 – cabinetul medicului de familie);

– Frumoasa – 12.09.2022 – începând cu ora 14.00 (cabinetul medicului de familie);

Pentru informații suplimentare, femeile din grupul ţintă, cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani se pot adresa medicilor/ responsabililor pe acțiunile planificate.

De asemenea, concomitent cu acțiunile de testare gratuită a femeilor din grupul țintă 24 – 64 de ani, vor avea loc și acţiuni de informare-educare-conştientizare, al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a controalelor medicale regulate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin. 

Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

Femeile din Regiunea Centru, care nu ajung la caravana mobilă, dar doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. În acest sens, există un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.

Astfel, va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, prin programarea prealabilă telefonică in intervalul orar 08.00-16.00 (luni-vineri).

Acordarea serviciilor medicale de screening, respectiv test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

– În Cabinetul de obstetrică-ginecologie, camera 4064 (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Clinice Obstetrică-ginecologie.

– În Cabinetul de planificare familială, camera 4029, (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), de către cei doi medici de obstetrică-ginecologie

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram