Cercul științific studențesc „Istorie și cinema, istoria prin cinema”

Istoria și cinematografia au stabilit, încă de la început, o legătură foarte strânsă.

Inițial, istoricii au privit filmul ca pe un instrument obiectiv de descriere a trecutului uman. Subiectivismul intrinsec oricărui produs cultural nu a întârziat însă să se manifeste, cinematograful devenind un instrument de promovare a ideilor și valorilor exprimate de o anumită colectivitate în contextul noii societăți de masă. Filmul istoric devine, astfel, o sursă care permite înțelegerea atât a fenomenelor pe care le reprezintă, cât și a modului în care o anumită epocă s-a raportat la acesta.

Apelând la unele filme istorice despre Primul Război Mondial, colectivul de Istorie din cadrul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” dorește să aprofundeze legătura strânsă dintre eveniment și receptarea acestuia în diferite momente ale istoriei și în contexte distincte din punct de vedere politic, social și cultural.

Selecția de filme propuse, aparținând patrimoniului cultural universal, va fi analizată conform acestor chei de lectură, fără a neglija raportul cu lumea contemporană, convinși fiind că Istoria este o știință, atâta timp cât contribuie la înțelegerea fenomenelor specifice lumii contemporane.

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul UMFST G.E. Palade din Tg. Mureș invită toți pasionații de istorie, studenți și elevi deopotrivă, să participe la această inedită manifestare culturală și științifică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram