Reţeaua de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a devenit funcţională

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Femeile din grupul ţintă din Sibiu şi întreg judeţul sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV – în regim ambulatoriu, programarea şi recoltarea se realizează astfel:

1. Cabinetul de obstetrică – ginecologie situat în clădirea Maternității, etaj 1:
* intervalul orar în care se vor realiza programările și recoltările: Luni – Vineri (inclusiv), între orele 14.00-16.00;
* programarea se va efectua la numărul de telefon 0787.370.652.

2. Cabinetul de planificare familială situat în Ambulatoriu Integrat (Policlinică) al spitalului, etaj 3:

* programări: Luni, între orele 11:00 – 18:00, Marți – Vineri, între orele 08:00 – 15:00;
* programarea se va realiza la numărul de telefon 0269/215 050, interior 334;
* intervalul orar în care se vor efectua recoltările este: Luni, între orele 10:00 – 11:00 și Miercuri, în intervalul orar 15:00 – 16:00.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de libertate vor fi asociate locului unde își desfașoară detenţia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram