Caravana mobilă de screening în județele Mureș și Alba – programul lunii decembrie

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!

Screeningul pentru cancerul de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate pot evolua către cancerul de col uterin.

Acțiunile planificate cu caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se vor desfășura în luna decembrie, în localități din Regiunea Centru, din județele Mureș și Alba, pentru a asigura femeilor din grupul țintă servicii medicale gratuite de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau, au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect, respectiv regiunea Centru.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai grupului țintă – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru.

Programul acțiunilor caravanei de screening, luna decembrie 2022: (detalii locații/ persoane de contact/ medici de familie în atașamente)

  • 13.12.2022, ora 14:00 – Ibănești Pădure, jud. Mureș (Ibănești Pădure, nr. 129 B)
  • 14.12.2022, ora 9:00 – Jidvei, jud. Alba (Cab medical dr. Bota, str. Perilor nr. 13)
  • 14.12.2022, ora 13:00 – Blaj, jud. Alba (Centrul Medical Elisa Med, str. Gheorghe Barițiu, nr. 32, Blaj)
  • 15.12.2022, ora 14:00 – Ogra. jud. Mureș (Curtea primăriei Ogra)

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram