Ceremonia de acordare a primului grad de ofițer absolvenților anului IV, Secţia de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş

Absolvenții anului IV din cadrul Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş a Institutului Medico-Militar, promoția „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au trăit astăzi emoția avansării la primul grad de ofițer.

Ceremonia de acordare a primului grad de ofițer celor 64 de studenți absolvenți ai anului IV Medicină Militară, Târgu Mureș, a avut loc în Cetatea Medievală astăzi, 29 iulie 2022, cu începere de la ora 9:30.

Manifestarea a debutat cu întâmpinarea prefectului județului Mureș prin prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutarea acesteia.  

Comandantul Institutului Medico-Militar, Colonel medic şef lucrări dr. Mihail-Silviu TUDOSIE, a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naționale de acordare a gradului de sublocotenent absolvenților anului IV Medicină Militară, promoția „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” și a înmânat diplome de merit studenților militari care au obținut rezultate deosebite în parcursul educațional, care s-au evidențiat în activități sportive sau de voluntariat.

Ziua de astăzi are o dublă semnificație, ceremonia de acordare a primului grad de ofițer absolvenților anului IV din cadrul Institutului Medico-Militar desfășurându-se concomitent cu ceremonia dedicată Zilei Imnului Național al României, proclamată prin Legea nr. 99/1998 și sărbătorită anual la data de 29 iulie.

Studenții promoției „Încoronarea de la Alba Iulia – 100”, Secţia de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş au fost felicitați în cadru festiv de Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Mesajul Rectorului UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei:

Doamna prefect, domnule președinte al Consiliului Județean, stimați ofițeri și subofițeri, stimați invitați și mai ales dragi studenți, studenți militari,

Dacă ne uităm mai de departe vom vedea că în jurul nostru există două categorii de simboluri. Sunt simbolurile care au în spate o lume concretă, cum ar fi de pildă țara, care devine patrie, cum ar fi de pildă biserica și cum este cu siguranță armata. Fiecare dintre aceste simboluri, spuneam, au în spate o realitate pe care o vedem, de la care avem așteptări și către care suntem răspunzători. Există însă și o categorie de simboluri mai interiorizate, cum ar fi de pildă drapelul și cum ar fi de pildă, imnul. Acestea au creat ulterior un element concret către care să privim și la care să ne raportăm, dar în esență reprezintă vibrația noastră interioară, a fiecăruia, dacă ea există.

Dincolo de aceste simboluri, momentul de astăzi în care voi, studenții militari sunteți avansați unii dintre voi în grad, în esență are o valoare simbolică. Rămâneți aceeași oameni, sunteți cu aceleași valori, priviți în aceeași direcție, dar astăzi, simbolic vorbind, sunteți diferiți pentru că primiți un grad militar superior. Urarea mea pentru voi astăzi este să respectați simbolurile, și cele generale și cele care vă guvernează viața la nivel individual și să știți că aparțineți acestei țări și armatei române.

Felicitări!

În numele studenților anului IV Medicină Militară s-a adresat celor prezenți șeful promoției „Încoronarea de la Alba Iulia – 100”, sd. slt. Bogdan Marcel Suciaghi.

Domnule comandant, doamnă prefect, domnule colonel, domnule rector, stimate cadre militare, dragi părinţi şi colegi,

Am onoarea să vă salut! 

Mă aflu aici în faţa dumneavoastră ca reprezentant al promoţiei „Încoronarea de la Alba Iulia – 100”, fiind prima promoție de ofiţeri ai Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş cu un efectiv atât de numeros.

Iată, ne aflăm într-un moment definitoriu pentru cariera noastră militară, acordarea primului grad de ofiţer, un element cheie al calităţii noastre duplicat de medic militar cu viaţa ghidată de două jurăminte, de credinţă faţă de ţară şi jurământul lui Hippocrate. Pentru mulţi alţii, mediul cazon şi viaţa în slujba oamenilor reprezintă o provocare, o provocare pe care am simţit-o şi noi încă de la primul apel în convocare. 

Pot spune că am onoarea să reprezint un colectiv frumos, închegat, o familie în care nu există diferenţe. Dar, cel mai important, formarea mea ca persoană se datorează acestui colectiv. Alături de colegii aflaţi în spatele meu în formaţie, am răspuns “prezent” oricărei sarcini. Drumul nostru spre acest moment de mare însemnătate a fost presărat cu obstacole, de la sesiuni interminabile, examene şi provocări academice, până la o pandemie ce a schimbat societatea. Dar, după fiecare sarcină am raportat cu succes “misiune îndeplinită”. 

A fi medic militar reprezintă cea mai mare onoare pe care o poate avea o persoană. O viaţă guvernată de principiile hippocratice aflată sub auspiciile unui legământ sfânt faţă de ţară semnifică, în final, o viaţă în slujba omului. Pandemia a pus la grea încercare societatea românească, fiind locul unde medicii militari au dat dovadă de devotament, curaj şi patriotism, punându-se pe deplin în slujba cetăţeanului. Aceste principii se regăsesc si în inimile noastre, este și motivul pentru care am avut onoarea de a ne oferi voluntari în sprijinul DSP Mureş în pandemie şi la maratoanele vaccinării, de a avea colegi implicaţi în activităţi voluntare la UPU SMURD sau la activităţi organizate de universitate ce au ca scop educația medicală a populației. Aşadar, vă asigur că pentru promoţia „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” excelenţa nu este doar un deziderat, ci un fapt, un principiu solid pus în aplicare în toate activităţile academice şi militare ordonate şi prin fiecare acţiune săvârşită “servim patria” chiar dacă nu cu arma la piept.

Aş dori să închei prin a ne exprima recunoştinţa faţă de instructorii implicaţi în formarea noastră ca militari, mulţumiri cadrelor didactice pentru formarea noastră ca viitori medici şi onor părinţilor noştri pentru desăvârşirea noastră ca oameni. Totodată, mulțumim colegilor mai mari pentru exemplele de umanitate, perseverenţă şi abilitate şi îndemnăm colegii din anii mai mici să pornească pe acest drum cu încredere şi cu ambiţia de a ne depăşi, având în gând motto-ul după care ne-am ghidat şi noi: Trebuie să încerci să urci foarte sus, dacă vrei să vezi foarte departe. Nu în ultimul rând, aş vrea să le mulțumesc personal colegilor din această promoţie pentru că în acest timp de 4 ani aţi devenit “acasă”.

Vă mulțumesc!

Am onoarea să vă salut!”

Ceremonia publică s-a încheiat cu intonarea Imnului Național al României și defilarea Gărzii de onoare.

În fruntea Gărzii de onoare a dispozitivului pentru defilare s-a aflat Comandantul Institutului Medico-Militar, Colonel medic şef lucrări dr. Mihail-Silviu TUDOSIE urmat de cinci plutoane constituite din studenții celor 6 ani de studii din cadrul Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş.

Felicitări promoției „ Încoronarea de la Alba Iulia – 100”!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram