Cinci noi proiecte de cercetare exploratorie câștigate de UMFST

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a câștigat, recent, în cadrul Competiției „Proiecte de Cercetare Exploratorie” lansate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării din cadrul Ministerului Educației Naționale, cinci proiecte în domeniile Biologie și Ecologie, Medicină și Știința materialelor, în valoare totală de 1.250.000 euro.

Scopul competiției este de a susține și promova cercetarea ştiinţifică fundamentală, multi-, inter- şi trans-disciplinară și/sau exploratorie din România. Programul s-a adresat cercetătorilor cu performanţe demonstrate prin calitatea şi recunoaşterea internaţională a publicaţiilor ştiinţifice.

Cele cinci proiecte câștigate de UMFST sunt:

Domeniul Biologie și Ecologie

Prof. dr. Carare Roxana: „Clusterina, un nou agent terapeutic util în clearance-ul amilodului vascular”  

Domeniul Medicină

Prof. dr. Slevin Mark: „Noi inhibitori ai proteinei C-reactive și blocanți de disociere pentru uz terapeutic în bolile cardiovasculare”

Prof. dr. Benedek Theodora: „Țesutul adipos epicardic, inflamația locală și vulnerabilitatea plăcilor ateromatoase-studiu imagistic computațional bazat pe inteligență artificfială”

Prof. dr. Bănescu Claudia: „Dezvoltarea unui scor poligenic integrativ pentru prognosticul pacienților cu leucemie acută mieloidă folosind abordări genomice complexe”

Știința materialelor

Conf. dr. Peter Ildiko: „Implant pe baza de Ti cu suprafață modificată și cu structuri electromagnetice”

Implementarea acestor proiecte în cadrul universității contribuie la realizarea obiectivului strategic, de a avea o viziune comună pentru excelența în educație și cercetare obținută prin inovație, integrare și internaționalizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram