Conferință națională cu participare internațională în domeniul psihologiei medicale

Asociația de Terapie a Acceptării și Angajamentului organizează, în perioada 7 – 9 mai 2021, prima ediție a Conferinței Naționale ACT cu tema „Extinderea abilităților clinice – dezvoltare profesională & personală”, la care vor participa inclusiv specialiști ACT Mureș, care vor susține o serie de evenimente online privind implicațiile clinice ale dezvoltării flexibilității psihologice în psihologia medicală.

Coordonatorul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți (DCOPIS) din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, șef de lucrări dr. Cosmin Popa, psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, ne vorbește despre tematica evenimentului, despre prezentările pe care le vor susține specialiștii ACT Mureș, dar și despre implicarea UMFST în cadrul conferinței. Totodată, recomandă studenților Universității noastre să participe la eveniment, cu atât mai mult cu cât temele abordate nu vor avea doar caracter clinic, ci se vor referi inclusiv la dezvoltarea personală, valori de viață, managementul timpului, liberul arbitru, luarea deciziilor etc.

Reporter: La începutul lunii mai va avea loc prima ediție a Conferinței Naționale ACT. Care este tema conferinței și ce ne puteți spune despre programul evenimentului, precum și despre invitații din țară și din străinătate?

Șef de lucrări dr. Cosmin Popa: În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru interesul arătat pentru activitățile și evenimentele pe care le desfășurăm în cadrul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți. Conferința Națională ACT este prima conferința organizată în țara noastră de ACBS România, în colaborare cu Association for Contextual Behavioral Sciences (ACBS), un for profesional internațional care reunește profesioniști din domeniul psihoterapeutic și psihologic. Principala temă a conferinței se leagă de extinderea unor abilități clinice ale practicienilor în domeniul Terapiei prin Acceptare și Angajament (ACT prescurtat din engleză), elementul de noutate fiind reprezentat de accentul pus și pe elemente care țin de dezvoltarea personală și profesională a clienților/pacienților. Cu alte cuvinte, noile curente din tot ce reprezintă Psihoterapiile Cognitiv-Comportamentale (PCC) nu își propun doar reducerea simptomelor din sfera anxietății/depresiei/psihopatologiei, ci au ca scop creșterea nivelului de calitate a vieții pacienților/clienților în diferite contexte de viață. Cu alte cuvinte, după finalizarea unui program psihoterapeutic, prin tehnicile învățate în terapie, clientul/pacientul poate deveni „propriul psihoterapeut”, învățând să se adapteze mai bine situațiilor stresante în care se află la un moment dat. Acest lucru contribuie la remisia simptomelor, la apariția stării de bine și previne eventuale recăderi, producând un impact pozitiv în dezvoltarea ulterioară. Despre toate aceste aspecte și despre terapia psihologică a durerii cronice a depresiei, anxietății și a multor alte probleme de ordin psihologic se va discutata în cadrul unor webinarii și workshop-uri susținute de specialiști internaționali din domeniu, cum ar fi: prof. dr. Steven Hayes, dr. Russ Harris, dr. Niklas Torneke și mulți alții. Pe plan național, webinariile vor fi susținute de lectori care fac parte din echipele locale/naționale afiliate Association for Contextual Behavioral Sciences (ACBS). Datorită participării naționale și internaționale remarcabile, nivelul conferinței poate fi considerat unul care se situează la standarde internaționale, iar calitatea informațiilor ce urmează a fi prezentate va fi una peste nivelul mediu. 

Rep.: Știm că echipa ACT Mureș va susține o serie de evenimente privind implicațiile clinice ale dezvoltării flexibilității psihologice în domeniul medical. Ne puteți oferi mai multe detalii despre prezentări?

C.P.: În ultimii ani, s-au efectuat foarte multe studii legate de aportul Psihoterapiilor Cognitiv-Comportamentale (PCC) în domeniul medical. Aceste investigații și practica noastră clinică arată că eficiența acestora este reală, mai ales în tot ceea ce înseamnă tulburări emoționale (ex.: anxietate, depresie), tulburări de personalitate și alte probleme de ordin psihopatologic. Cu toate acestea, aceste intervenții psihologice se dovedesc utile și eficiente chiar și în tratarea tulburărilor emoționale generate de prezența unei boli organice/fizice, spre exemplu, atunci când o persoană se confruntă cu durerea cronică, condiții medicale neurologice degenerative, boli autoimune, anxietate pre și post-operatorie, iar lista poate continua. În cadrul prezentărilor noastre vom exemplifica prin studii de caz felul în care am aplicat diferite tehnici și metode specifice ACT într-o manieră integrativă în cadrul intervențiilor specifice protocoalelor dezvoltate de Dr. Aaron Beck și Dr. Judith Beck la pacienți care sufereau de diferite patologii psihiatrice și care nu răspundeau la tratamentul medicamentos. În același timp, vom aborda și problematica unor tulburări emoționale care apar asociate bolilor organice amintite mai sus. În sine, scopul este acela de a promova în cadrul comunității profesionale psihologice și medicale felul în care noi am combinat anumite protocoale psihologice pentru a ne ajuta pacienții cu tulburări psihologice severe să-și amelioreze suferința sau să dobândească o stare de bine. Totodată, considerăm că studenții la medicină ar trebui să cunoască lucruri generale legate de aceste tipuri de intervenție psihologică pentru a-și ajuta în viitor pacienții să depășească evenimente de viață încărcate de suferință fizică și emoțională.  

Rep.: Ne puteți prezenta și echipa ACT Mureș?  Care este scopul ACT Mureș?

C.P.: Echipa ACT Mureș este afiliată ACBS, SUA, și reprezintă, în mare, echipa de psihologi din cadrul DCOPIS. În afară de mine, din această echipă mai fac parte psih. drd. Alina Schenk, psih. drd. Cristiana Cojocaru, psih. drd. Zsolt Jakab, dr. Mariana Dragomir, dr. Eliza Sîrbu și alți colegi. Cu toții suntem psihologi clinicieni și/sau psihoterapeuți cu interese științifice în zona de clinică și în cea academică și de cercetare. Scopul nostru declarat este acela de a promova psihologia medicală și Psihoterapiile Cognitiv-Comporamentală (PCC) validate din punct de vedere științific, în așa fel încât persoanele care au nevoie de suport psihologic să cunoască care sunt acele metode care „funcționează” și să aleagă în consecință. Un al obiectiv important este acela de a promova în cadrul domeniului medical aceste metode, care pot fi folosite complementar sau uneori ca tratamente de sine stătătoare în scopul ameliorării suferinței emoționale a pacienților. Nici componenta de coaching și dezvoltare personală specifică ACT/PCC nu este de neglijat, așadar intenționăm ca în viitorul apropiat să dezvoltăm în cadrul DCOPIS aceste intervenții psihologice adresate studenților noștri. Dacă unii dintre noi folosim ACT ca tehnică integrativă/complementară, alți colegi, precum Cristiana Cojocaru, prin prisma tezei sale de doctorat, se ocupă în mod specific de implementarea principiilor ACT în cercetare și în practica curentă.

Rep.: Care este implicarea UMFST în organizarea conferinței și cum se pot înscrie studenții la acest eveniment?

C.P.: Departamentul pe care îl coordonez are și atribuții în organizarea unor evenimente din domeniul nostru de activitate care se adresează tuturor studenților. Datorită bunăvoinței staff-urilor ACBS România, iar aici aș aminti-o pe psih. drd. Sivia Golița, echipa ACT România și Association for Contextual Behavioral Sciences (ACBS), SUA, studenții UMFST pot urmări prezentările pe care le vom susține în data de 8 mai 2021, începând cu ora 15.00. Prezentările nu vor avea doar caracter „clinic”, ci vom aborda și teme precum: dezvoltare personală, valori de viață, obiective, scopuri, managementul timpului, liberul arbitru, luarea deciziilor, astfel încât încurajăm studenții să participe, indiferent de specializare. Fiind un eveniment transmis la nivel național, îi rugăm pe studenții interesați să-și rezerve locul completând un simplu formular la adresa: https://forms.gle/FQjd9mAKZaSkLT448. După completarea formularului, aceștia vor primi prin e-mail coordonatele de conectare la eveniment.

Rep.: Ce alte obiective are ACT Mureș pentru perioada următoare?

C.P.: Un prim obiectiv este cel legat de faptul că vom încerca să punem bazele unei comunități academice și profesionale care să adere la principiile și valorile specifice PCC/ACT, în așa fel încât să continuăm pe o scară largă practica și cercetarea în acest domeniu. De asemenea, din anul universitar următor vom elabora un curs opțional focusat pe metodele și tehnicile de intervenție psihologică specifice PCC și ACT pentru condițiile medicale, acesta fiind adresat studenților de la medicină din anii terminali. Cu siguranță cunoștințele dobândite în acest curs le vor fi de folos în viitoarea carieră medicală. Nu în ultimul rând, vom încerca să adaptăm anumite protocoale existente în cadrul DCOPIS și să ne focusăm mai mult pe anumite concepte care țin de coaching și dezvoltare personală, în așa fel încât procesul de consiliere să devină mult mai accesibil studenților noștri, în același timp având și o caracteristică mult „mai prietenoasă”.

Mai multe detalii despre conferință se pot obține accesând: http://www.actromania.ro/conferinta-act-2021-2/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram