Conferința online cu tema „Țară fără capital. O istorie a capitalismului în România după 1989”

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”, Departamentul de Studii Istorice și Culturale și Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate, din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, vă invită miercuri, 17 mai 2023, ora 17:00, la Conferința online cu tema „Țară fără capital. O istorie a capitalismului în România după 1989”, susținută de dr. Adrian Grama.

Ca problemă istorică, reapariția capitalismului în Europa Centrală și de Est a primit trei explicații complementare, subîntinse de asumpții legate de direcția, durata și finalitatea tranziției.

În primul rând, o bună parte din literatură s-a concentrat pe privatizare, văzută ca mecanismul cheie al transformării unei economii planificate într-una de piață. În al doilea rând, s-a studiat reconversia elitelor, îndeosebi cele tehnocratice și manageriale, într-o nouă pătură antreprenorială. Iar în ultimul rând, s-a urmărit genealogia transnațională a ideilor neoliberale care au ajuns nu numai să anime aceste noi elite ci și să definească diverse politici publice, cu precădere cele financiare.

Pornind de la această vastă literatură interdisciplinară, prelegerea susținută de dr. Adrian Grama, cercetător în cadrul prestigiosului Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung din Regensburg, Germania, va schița o nouă agendă de cercetare a capitalismului în România postsocialistă.

Dacă socialismul de stat a fost o societate în care timp de peste patru decenii singurul tip de venit personal a fost cel generat de muncă în formă salariată, ce dinamici sociale au fost declanșate de legalizarea veniturilor private din capital? Ce anume a fost transformat în capital în primii ani după 1989 și ce tipuri de bunuri (în sens larg) au devenit active investite cu speranța unui câștig în viitor? Cum a fost capitalizată România postsocialistă?

Conferința se va desfășura pe platforma ZOOM și este organizată de prof. univ. dr. Giordano Altarozzi și lector dr. Alexandru Cistelecan.

Link Zoom Meeting:

https://us06web.zoom.us/j/86010024998?pwd=K25MaTV1eXNiWUFSSVpSSnZhK2R3dz09

Meeting ID: 860 1002 4998

Passcode: 205639

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram