Conferințe și workshop-uri în premieră, organizate de către tinerii chirurgi

tineri chirurgiSocietatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR), filiala Tîrgu Mureș, a început anul universitar 2017-2018 cu patru workshop-uri în domeniul chirurgiei, pregătind, de asemenea, prima ediţie a conferinţei naţionale cu participare internaţională IMMERSE, în cadrul căreia se va pune accent pe tehnicile şi procedeele care modelează medicina viitorului, incluzând teme precum cardiologia şi radiologia intervenţională, chirurgia endoscopică, robotică şi minim invazivă, împreună cu aplicaţiile practice ale tehnologiei în medicină.

Anul universitar a început cu organizarea unei noi ediții a workshop-ului Knots&Sutures, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie.
În perioada 13-15 octombrie, se va desfășura, în sala I anatomie a UMF Tîrgu Mureș, cea de-a 14-a ediție a workshop-ului Basic Surgical Skills.
Tematica workshop-ului cuprinde: toracocenteza, paracenteza, drenaj, sondaj nazogastric, sondaj uretrovezical, tușeul rectal, tușeul vaginal, chirurgie digestivă (pe intestin de porc: anastomoze T-T, T-L, disecție pedicul vascular), chirurgie vasculară (pe aorta de porc: anastomoze T-T, T-L, patch). Condițiile de participare, criteriile de selecție, taxa de participare și înscrieri AICI.

În perioada 14-15 octombrie, va avea loc, în sala I anatomie, ediția cu numărul 38 a workshop-ului Knots&Sutures. Programul workshop-ului cuprinde: deschiderea workshop-ului, măsuri de asepsie și antisepsie, instrumentele chirurgicale de bază și folosirea lor, noduri chirurgicale, pansamente și bandaje, hemostaza, managementul plăgii, laparotomie și parietorafie, precum și tipuri de suturi.
Condițiile de participare, criteriile de selecție, taxa de participare și înscrieri AICI.

Workshop de radiologie intervențională, în premieră
SSCR Tîrgu Mureș organizează, în perioada 20-21 octombrie, în sala de disecție nr. 1, prima ediție a workshop-ului de radiologie intervențională. Evenimentul este structurat pe o parte teoretică și una practică. Cea teoretică cuprinde proceduri efectuate în radiologia intervențională și materialele folosite în cadrul acestora. Include angiografia diagnostică, angioplastia cu balon sau cu stent, embolizarea de artere uterine, chemoembolizarea tumorilor, vertebroplastia și nucleoplastia.

Partea practică este structurată pe trei module, după cum urmează:
– Modulul I – efectuarea unei puncții arteriale și asigurarea abordului arterial pe mulaje, prin tehnica Seldinger modificată. Fiecare participant va avea asigurate materialele necesare (ac de puncție, ghid metalic, teacă arterială, introductor și mulajul) și va executa tehnica sub directa supraveghere a trainerilor.
– Modulul II – cunoașterea materialelor folosite în cadrul unei proceduri de angioplastie cu balon (ghid hidrofil, cateter, balon de angioplastie și pistol de angioplastie) și deprinderea tehnicilor de manevrare. Fiecare participant va avea acces la un set de materiale și va efectua manevrele sub supravegherea trainerilor.
– Modulul III – în cadrul acestui modul fiecare participant va pune în aplicare noțiunile deprinse în cadrul primelor două module. Cu ajutorul mulajelor ce simulează diverse configurații spațiale are arterelor, participanții pot efectua o angioplastie cu balon simulând toți pașii din cadrul unei intervenții reale.
Condițiile de participare, criteriile de selecție, taxa de participare și înscrieri AICI.

Medicina viitorului
În perioada 23-26 noiembrie, va avea loc prima ediţie a conferinţei naţionale cu participare internaţională IMMERSE, în cadrul căreia se va pune accent pe tehnicile şi procedeele care modelează medicina viitorului, incluzând teme precum cardiologia şi radiologia intervenţională, chirurgia endoscopică, robotică şi minim invazivă, împreună cu aplicaţiile practice ale tehnologiei în medicină.
Evenimentul se adresează, în primul rând, studenţilor la medicină şi tinerilor doctori interesaţi de evoluţia din ultima perioadă a mijloacelor şi metodelor moderne de rezolvare minim-invazivă şi intervenţională a patologiilor tratate în trecut strict chirurgical. Conferinţa are la bază dorinţa de a familiariza colectivul medical de mâine cu dezvoltarea tehnică şi procedurală din ultimii ani, facilitând studenţilor şi tinerilor doctori contactul iniţial cu metodele indispensabile tratării, vindecării şi recuperării cât mai rapide a pacienţilor, conform aşteptărilor acestora.
Informații referitoare la program și lectori invitați se găsesc AICI.

Sursă foto: Facebook SSCR Tîrgu Mureș 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram