Cursuri postuniversitare „One health”, în premieră în România

Nicolae ManolescuTimp de trei zile, în perioada 26-28 iunie, Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a găzduit Conferința națională cu participare internațională „One health”, în cadrul căreia au fost prezentate peste 50 de lucrări din domeniile oncologie comparată, biotehnologie medicală și medicină comparată în relație cu mediul de viață.

Medici umani, medici veterinari, ingineri de mediu, specialiști din industria alimentară și specialiști în agricultură au subliniat necesitatea implementării, în România, a conceptului medical global „One health”, care privește medicina umană, medicina veterinară și mediul înconjurător într-un mod integrativ.

„Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a organizat impecabil evenimentul și pe această cale aș dori să mulțumesc domnului rector prof. dr. Leonard Azamfirei și colectivului Universității, care s-au arătat foarte deschiși spre a îmbrățișa și promova noul, dar și spre a obține pentru studenți și pentru procesul de învățământ virtuțile pe care ți le poate oferi însușirea noului. De-a lungul carierei mele, am organizat 29 de congrese naționale și internaționale, dar atât de multă implicare nu am mai întâlnit. Alt element deosebit al conferinței a fost numărul impresionant de lucrări prezentate. Este vorba despre 50 de lucrări de calitate, care au avut un subiect mai puțin fundamental și mult mai pragmatic. A avea într-o conferință lucrări folositoare în practica medicală și veterinară de zi cu zi și a putea asambla la aceste două joburi extrem de importante într-o economie de stat conceptul „One health” reprezintă pentru mine o noutate. În al treilea rând, aș dori să subliniez percepția conceptului în mass-media și să le mulțumesc ziariștilor care au relatat cu profesionalism despre lucrările noastre, astfel încât au redat cititorilor niște realități foarte importante”, a declarat academicianul Nicolae Manolescu, președintele Conferinței „One health”.

Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a arătat că noul concept medical „One health” este unul extrem de generos, modern și necesar medicinei umane, motiv pentru care Universitatea a reacționat prompt la ideea de a organiza la Tîrgu Mureș această manifestare. Prof. dr. Leonard Azamfirei a subliniat necesitatea restaurării abordării integrative a bolii și a sănătății, idee care a stat la baza medicinei din cele mai vechi timpuri.

Conceptul „One Health” a fost lansat în anul 2003, în Statele Unite ale Americii, ulterior, în anul 2009, a fost lansat în țările din Uniunea Europeană, iar în România s-a lansat în anul 2014. „One health” este abordarea sănătății care se concentrează pe interacțiunile dintre oameni, animale și mediu. Marea provocare este de a realiza profilaxia generală a îmbolnăvirilor la oameni, animale și mediu, a securității alimentare și ocupaționale prin structuri și legislație adecvate.

Academicianul Nicolae Manolescu a explicat că „One health” presupune existența unui specialist care să penduleze între medici umani, medici veterinari, ingineri de mediu, specialiști din industria alimentară și specialiști din toate ramurile agriculturii. Un exemplu oferit de academicianul Nicolae Manolescu a fost alerta pe care un chirurg trebuie să o dea specialiştilor după consultarea unui pacient muşcat de o căpuşă, astfel încât o echipă specializată să se deplaseze la locul de unde pacientul a contactat căpuşa, să culeagă probe pentru a se stabili dacă aceasta este sau nu vector de transmitere a unor boli. În acest fel, susţine academicianul, dacă se constată că acele căpuşe nu sunt vectori de transmitere a vreunei boli, pacientul nu va mai fi supus inutil unui tratament cu antibiotice, aşa cum se întâmplă acum. În cadrul unui cluster universitar, din care UMF Tîrgu Mureș va face parte, se va înființa Școala Postuniversitară Europeană „One health”, unde vor preda personalități remarcabile din Europa și România.

„Avem responsabilitatea implementării conceptului „One health”, un lucru fantastic pentru România, iar în toamnă trebuie să raportăm înființarea unei școli postuniversitare „One health” în limba română pentru primul an, urmând ca din anul următor să se desfășoare numai în limba engleză și va fi rodul unui cluster universitar care urmează să se înființeze. Asociația „One Health – New Medical Concept” este membru asociat al Federației Europene a Academiilor de Medicină și ni s-a trasat ca sarcină primordială organizarea acestui învățământ pentru zona Sud-Est, poate și Centrală a Europei. La ultima întâlnire a Federației Europene a Academiilor de Medicină, s-a stabilit că indiferent unde va fi sediul Școlii Europene „One health”, Uniunea Europeană va desemna mari personalități care să predea la această școală alături de români. Tîrgu Mureșul va juca un rol foarte important în acest cluster”, a susținut academicianul Nicolae Manolescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram