„Flashuri. Din backseats” – Atelier de lectură și scriere creatoare

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” a organizat în cadrul Zilelor UMFST, în data de 8 decembrie 2022, workshop-ul „Flashuri. Din backseats”, înscris în proiectul Atelier de lectură și scriere creatoare” (care se va finaliza prin editarea unui volum), la inițiativa Departamentului de Științe și Litere în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș (coord. prof. dr. Maria Kozak, inspector de limba și literatura română), la care au participat studenții filologi de la programele universitare de doctorat, masterat (SCCD) și licență (RE, LMA), studenți de la alte programe universitare ale UMFST (Drept, PIPP), precum și liceeni (Colegiul Național „Unirea”, coord. prof. Melania Bîndilă).

Vârstele participante la „atelierul de lectură” au avut intervenții, promiţătoare exerciții critice în pas cu „structura” criptată în „Alwarda”, de poeta Ruxandra Novac, structură detaliată într-un PowerPoint (realizat de coordonatorii evenimentului), document respirând cele 55 discursuri lirice.

Astfel, dacă „povestea de o incredibilă simplitate”, respectiv „întoarcerea din călătorie și ancorarea în prezent cu promisiunea scrierii unui nou capitol de existenţă” (ultima structură) au fost receptate ca incursiune în destinul poetei, prin expunerea impresiilor, frecvent, sub forma exercițiului critic, în abordarea celorlalte două structuri: „retorica feelingului” și „retorica facerii” (referințe și perspective), participanții la workshop, pasionați cititori de poezie, au empatizat cu poemul, inserând în contextul interpretării „flashuri din backseats”, fragmente autobiografice și digital story (masteranzii SCCD II, coord. lector dr. Corina Lirca) de impact cu propriul destin.

În urma feedback-ului, evenimentul și-a atins scopul: TERAPIA PRIN POEZIE😊

Felicitări tinerilor cititori de poezie, viitori critici literari și/ sau creatori de literatură! Mulțumim profesorilor de limba și literatura română din învățământul preuniversitar atât pentru implicarea în evenimentele noastre, cât mai ales pentru pasiunea pentru profesie, pentru lectura făcută alături de discipoli!

Sărbători binecuvântate tuturor!

Organizatori/coordonatori ai evenimentului:

Conf. dr. Luminița CHIOREAN, Lector univ dr. Maria Laura RUS și Conf. dr. Bianca HAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram