FOTO: Casa de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu Secuiesc, o minune de la Dumnezeu
Sora Emilia Trif este sufletul Casei de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu Secuiesc. Locul este o minune de la Dumnezeu, spune cu toată convingerea sora Emilia, care nu își explică altfel puterea de a face față piedicilor puse de-a lungul anilor de către autoritățile locale care au avut alte planuri pentru clădire.
Istoria Casei de Copii „Sf. Iosif” începe în anul 1995, când Fundația elvețiană „Basel Hilft” a construit așezământul și a dorit, de la bun început, să ofere găzduire copiilor orfani sau nevoiași. Reprezentanții fundației au donat clădirea Congregației „Inimi Neprihănite”, iar în data de 8 decembrie 2017 se împlinesc 20 de ani de activitate a casei de copii. În ciuda greutăților întâmpinate, măicuțele au răzbit. Casa are 200 de încăperi, numai factura la gaz costând într-o lună de iarnă 8.000 euro.
Sora Emilia are grijă, alături de alte șapte măicuțe, de 150 de copii. Doar din donații! Cel mai mic are 3 ani, iar 80 sunt liceeni. În clasa a XI-a se află 46 de elevi, iar în clasa a XII-a 16 elevi. Aproape jumătate dintre elevii Liceului Teoretic „Marin Preda”, aflat în vecinătate, provin de la Casa de Copii.
Anul trecut, au absolvit liceul 20 de elevi. Toți au promovat examenul de Bacalaureat și au intrat la facultate. Pe holurile Casei de Copii se află tablourile cu promoțiile de elevi și studenți. Sora Emilia le privește cu lacrimi în ochi. Este mândră de realizările copiilor și susține că secretul constă în credință, dragoste și răbdare. „Mărioara noastră a luat prima Bacalaureatul, a intrat prima la Facultatea de Drept din Tîrgu Mureș și a terminat fiecare an de studiu cu media 10. Acum se află în anul III. Primește bursă de excelență. Când a venit la noi mi-a arătat mâinile. Erau pline de bătături deoarece muncea la câmp. Mi-a spus că dacă nu o ajută nimeni, ea nu are posibilitatea de a merge la facultate”, își amintește sora Emilia.
Copiii înclinați spre anumite meserii sunt îndrumați spre școli profesionale, unde obțin calificări și câștigă o pâine. „Crescându-i de mici, noi vedem care dintre copii au potențial și pot urma o facultate. Pe ceilalți îi înscriem la Școala Profesională Germană din Brașov, cu care avem o colaborare foarte bună. Copiii învață o meserie, obțin o calificare după absolvire și se angajează”, precizează sora Emilia.
Pe lângă cei 150 de copii, 50 sunt studenți și masteranzi merituoși la universități din țară. Unii dintre ei au 10 pe linie la facultate, iar cei care au absolvit deja profesează în țară și în străinătate, și-au întemeiat familii și se reîntorc cu drag „acasă” de câte ori au ocazia. Sora Emilia a fost soacră mică, a cumpărat rochii de mireasă și verighete. Ana Maria Tanți a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și în prezent se află în Franța. „Am ajuns la Casa „Sf. Iosif “ acum 13 ani printr-o întâmplare, întâmplare care s-a dovedit în timp a fi un mare dar. Eu sunt un copil orfan, dar în casă am învățat și am realizat că am avut o viață frumoasă și că, din nefericire, casa adăpostește suflete cu trecut tumultuos. Între pereții casei rar vei găsi răutate, vei găsi doar copii triști ținuți în brațe de câte o soră care încearcă să le aline durerea, care încearcă să le ofere educația pe care mulți nu o primesc, meditațiile pe care mulți în afară le plătesc, masa caldă pe care mulți nu o aveau și multe altele. Viața mea s-a schimbat acum, mi-am luat zborul acum 8 ani din casă, dar mă gândesc cu drag la atmosfera de Crăciun, masa la grămadă, jocurile din curte, bătaia pe cărțile de la biblioteca casei și mai ales la liniștea din Capelă. Locuind în casă, am învățat să fiu un om mai bun, să împart și să lupt și mai mult pentru vise. Datorită mătușii mele și a anilor petrecuți în a doua mea casă sunt ceea ce sunt acum”, a povestit Ana Maria Tanți.
„Aș minți să spun că este ușor. Este foarte greu, dar merită sacrificiul când vezi roadele. Trebuie să ai răbdare. În acești 20 de ani, eu nu am fost plecată de aici mai mult de două luni. Zi și noapte am fost aici”, spune sora Emilia.
Casa de Copii are amfiteatru cu 70 de locuri, sală de lectură, ateliere de creație, sală de limbi străine, bibliotecă, depozit de carte, sală de sport, cabinet stomatologic, cabinet de medicina familiei, sala de mese cu 148 de locuri, bucătărie dotată cu electrocasnice de ultimă generație, sală de protocol, croitorie unde sunt confecționate uniformele copiilor, muzeu, grădiniță, livadă cu pomi fructiferi. Toate au fost realizate din donațiile oamenilor cu suflet mare.
„Îmbrățișează costumul și sărută-l!”, scrie la intrarea în muzeul în care se regăsesc costume tradiționale din zonele din care provin copiii. „Avem o soră care a fost bibliotecară la Academia de Științe Economice din București. Ea îi îndrumă și îi ajută pe copii, astfel încât încercăm cât de mult putem să nu-i lăsăm să-și facă temele și referatele de pe internet. Închidem internetul și îi trimitem la bibliotecă”, afirmă sora Emilia.
Sala de sport, unde copiii practică gimnastică, tenis și alte sporturi, se transformă, o dată pe lună, în discotecă, deoarece sora Emilia dorește să acopere și partea de distracție. „Am cumpărat aparate de fum, reflectoare, mașină de popcorn și mașină de vată de zahăr. Le pun muzică, stau cu ei și le spun: să vă zbenguiți cât vreți, numai nu săriți gardul să vă duceți în altă parte! Copiii sunt extraordinari! Dacă în urmă cu 20 de ani oamenii ne sunau să le primim copiii, că nu au ce mânca, acum ne sună să ne spună că nu reușesc să-i mai țină sub control, că au intrat în diverse grupuri și nu-i mai ascultă”, povestește sora Emilia.
Aflându-se în vizită la Brașov, o familie din Luxemburg a dorit să viziteze împrejurimile și întâmplător a ajuns la Casa de Copii „Sf. Iosif”. Oamenii au fost impresionați de ceea ce au văzut aici și au sponsorizat casa, astfel încât din donație a fost renovat podul casei și transformat în uscător. „Fiecare copil își usucă hainele aici și astfel am evitat uscarea hainelor în camere, pe calorifere”, subliniază sora Emilia.
Pentru că se apropie Sărbătorile de iarnă, copiii au început să confecționeze, în atelierul de creație, nu mai puțin de 1.500 de felicitări personalizate de Crăciun, pe care le vor trimite în semn de prețuire oamenilor cu suflet mare din Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și România, care au donat pentru Casa de Copii.