Gala festivă UMF Tîrgu Mureș. Obiectivele anului 2018, prezentate în discursul anual al rectorului

IMG_9669A devenit tradiție ca Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș să încheie anul calendaristic cu Gala festivă, o sărbătoare dedicată întregii comunități academice care a marcat 72 de ani de învățământ medical și farmaceutic în centrul nostru universitar.

Gala festivă, care a avut loc miercuri, 20 decembrie 2017, la Centrul de Evenimente RAB, a conținut o serie de momente tradiționale: discursul anual al rectorului, premierea excelenței în UMF, momente muzicale ale studenților, concertul formației Direcția 5 și cina festivă.

De asemenea, invitații au putut asculta piesa studentului la UMF, realizată, în acest an, printr-o colaborare cu îndrăgitul artist Vizi Imre. Tot ca element de noutate, aseară a avut loc lansarea proiectului umanitar UMF croiește destine, în parteneriat cu Casa de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu Secuiesc, precum și lansarea revistei Made in UMF, dedicată întregii comunități academice și orașului Tîrgu Mureș.

La eveniment au participat peste 500 de invitați, cadre didactice, studenți, angajați din administrație, colaboratori și prieteni ai Universității. Vă redăm, în cele ce urmează, discursul rectorului UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei.

„Stimați colegi, dragi studenți, stimați invitați,

Ne întâlnim din nou, într-o atmosferă de sărbătoare, la sfârșit de an, pentru a ne bucura de realizările unui an, pentru a simți mai bine că reprezentăm o mare și influentă comunitate universitară și că aparținem acestui oraș atât de drag fiecăruia dintre noi.

Bucuria noastră este împărtășită de invitații noștri, de reprezentanții autorităților locale – de domnul prefect Lucian Goga și de domnul președinte al Consiliului Județean Mures, Peter Ferenc, de conducătorii serviciilor publice cu care Universitatea a colaborat excelent și în acest an, de prieteni ai Universității. Regret că invitații noștri din țară și din străinătate, mai mulți ca în oricare an, care au participat săptămâna trecută la Zilele UMF, nu se pot bucura împreună cu noi în această seară din cauza schimbării de ultim moment a datei de desfășurare a Galei.

Am început într-un ton mai tineresc această seară, cu melodia intitulată Made in UMF, întrucât spiritul tinereții, al inovării, al modernității cred că se simte în Universitate. Cunoscând bine mediul universitar românesc, nu ezit să afirm faptul că UMF Tîrgu Mureș este una dintre cele mai moderne și mai active universități din România, dovadă fiind și cele două ultime recunoașteri importante primite în 2017: Premiul pentru inovare în mediul academic medical acordat în cadrul Galei naționale Innovation in Health și Premiul miniștrilor educației din Uniunea Europeană acordat rețelei CEEPUS, coordonată de UMF Tîrgu Mureș.

La fel de importantă a fost includerea UMF Tîrgu Mureș în proiectul Social Responsability al companiei IBM, un moment de cotitură în ceea ce privește creionarea unei direcții către care cred că trebuie să se îndrepte Universitatea, în contextul exploziei informaționale în care ne găsim, precum și organizarea în Tîrgu Mureș a Rezidențiatului național, concurs desfășurat în condiții impecabile.

Poate cel mai provocator și complex demers al anului 2017 a fost cel legat de reforma curriculară. Privind înapoi, am convingerea că aceasta a început să fie înțeleasă de cei mai mulți dintre noi, că am depășit într-o bună măsură reticențele și rezistențele inerente, dar că încă mai este mult de făcut.

Poate că este o dovadă de naivitate să crezi că ceea ce este bine sau corect învinge întotdeauna, de la prima încercare. Cu toate acestea, am încercat și în acest an să menținem rigoarea academică, chiar dacă aceasta uneori nu a fost pe deplin înțeleasă de toți. Nu mă îndoiesc însă că oamenii de bună credință au înțeles că în Universitate avem toți aceleași drepturi, dar și aceleași îndatoriri. Văd, cu bucurie, crescând o nouă generație de universitari care cred în onestitatea lucrului bine făcut de ei înșiși, cu mintea deschisă spre valorile internationale, cu dorință și cu capacitate de progres. Am convingerea că ultimele concursuri de promovare ne-au adus în față confirmarea că prezentul și, mai ales, viitorul acestei Universităti sunt bine așezate.

Ce urmează în anul 2018?

În primul rând, o decizie majoră privitoare la viitorul acestei Universități, într-un centru universitar încă fragmentat, decizie luată nu doar în raport cu interesele Universității, ci și cu cele ale orașului. Este o decizie complicată și complexă, care trebuie să fie ferită de argumente de grup, care trebuie să conserve poziția actuală de lider a Universității în mediul academic tîrgumureșean, dar în egală măsură să țină cont de faptul că am ajuns în acest moment la o limită superioară de dezvoltare, iar lipsa interdisciplinarității ne va condamna la stagnare care nu înseamnă altceva decât regres pe termen lung. Nu ne putem împotmoli în trecut sau chiar în prezent, daca vrem să privim în viitor. De aceea, vă invit pe toți să vă imaginați nu cum va arăta această universitate, acest centru universitar peste un an, ci peste 10 ani, pentru că de viziunea și de acțiunea noastră, a tuturor, depinde viitorul Universității.

Anul 2018 va fi anul în care reforma curriculară se va generaliza la nivelul tuturor programelor de studii, anul în care abordarea formală, acolo unde ea mai există, trebuie să fie înlocuită de schimbările de fond. Am creat până acum o serie de mecanisme administrative, am început și vom continua să lucrăm la reinstruirea tuturor cadrelor didactice, dar în paralel se impune evaluarea și revizuirea în detaliu a conținutului procesului de învățământ pentru a-l face cu adevărat adecvat fiecărui program de studiu și în consens cu realitățile actuale ale nevoii de cunoaștere pe care le au profesiile medico-farmaceutice. Avem toți nevoie de adaptare, studenți și cadre didactice, de la asistenți, la profesori.

Schimbarea fundamentală a metodelor educaționale prin promovarea interacțiunii cu studenții, standardizarea evaluării, învățarea continuă, stimularea gândirii clinice, a analizei critice, detașarea aproape dureroasă pentru unii de informația inutilă sau perimată reprezintă obiective pe care împreună, corpul didactic și administrația Universității, prin mijloacele care ne stau la îndemână, trebuie să le îndeplinim. Reforma curriculară adevărată trebuie să se întâmple, pas cu pas, la fiecare nivel și în acest moment ea reprezintă prioritatea zero pentru universitate.

Internaționalizarea Universității va trece în 2018 la un alt nivel de abordare. Creșterea reală a vizibilității internaționale vine nu doar de pe urma studenților internaționali, importanți fără îndoială, dar și printr-o abordare mult mai activă în atragerea unui număr cât mai mare de profesori performanți din universități mari din străinătate, care să lucreze pe termen lung în universitate. Este soluția cea mai consistentă, care creează plusvaloare, relații și proiecte și vom investi semnificativ în această direcție. În paralel, recentul parteneriat negociat cu Ministerul Afacerilor Externe, singurul de acest fel la nivel național, va transforma universitatea într-un actor important și pe plan diplomatic, în susținerea concretă a intereselor României la nivel global. Nu în ultimul rând, extensia Universității în afara țării va trebui să contribuie la creșterea impactului internațional.

În anul următor vor continua investițiile în infrastructura Universității. Curând vom demara activitățile necesare construcției unui Centru de examinare înalt tehnologizat, împreună cu extensia Bibliotecii universitare și a Centrului de Simulare în fosta cantină studențească, pe care sperăm să îl finalizăm până în toamnă, dar și construcția unui nou cămin studențesc de peste 5500 mp, cu 280 de locuri. De asemenea, vom finaliza noul sediu al Facultății de Farmacie, sediul University Press și al UMF-Tv și vom căuta soluții de finanțare pentru a începe reabilitarea energetică a clădirii centrale, precum și pentru modernizarea acesteia prin integrarea ei în strategia Smart University. Vom continua dezvoltarea învățământului virtual cu noi module, îndeosebi în domeniile morfologice, din cadrul platformei e-UMF.

În ton cu responsabilitatea socială pe care Universitatea cred trebuie să și-o asume, invit fiecare angajat al Universității să facă dovada umanismului și împreunei-simțiri prin implicarea în proiectul UMF croiește destine. Aveți fiecare un flyer cu informații despre Casa de copii Inimi neprihanite din Odorheiu Secuiesc. Adoptați fiecare, în termeni mai largi, un copil căruia să-i purtați de grijă pe parcursul unui an, nu doar de Crăciun. Veți aduce bucurie acolo unde aceasta lipsește, veți dovedi că sunteți buni și vom face împreună lumea aceasta mică de lângă noi mai frumoasă. Alăturați-vă programului complex pe care Universitatea și-l asumă, de a susține pe termen lung evoluția acestor copii. Detalii în revista Made in UMF.

Anul 2018 este sărbătoarea întregii țări, este anul centenar. Ca instituție publică avem obligația de a susține activitățile pe care acest an le va impune. Ca intelectuali trebuie să înțelegem că afirmarea identității naționale a fiecăruia, facută în termeni de respect reciproc, este necesară și firească și că anumite lucruri nu sunt făcute de unii împotriva altora. Anul 2018 este anul României moderne, și în Tîrgu Mureș, și oriunde, iar acest an nu trebuie să ne pună în tabere diferite, chiar dacă înțelegem și simțim anumite evenimente într-un mod diferit.

Vă mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce ați făcut în acest an pentru Universitate: cadre didactice de la linia română și de la linia maghiară, studenți, colegi din administrație, colaboratori și prieteni. Împreună am încercat să ne facem datoria cât am putut de bine! La mulți ani, tuturor! La mulți ani, UMF!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram