Gala festivă UMFST. Obiectivele anului 2020, prezentate în discursul anual al Rectorului


Foto Gala UMFSTÎn fiecare an ne întâlnim să sărbătorim realizările anului care aproape s-a încheiat și am dorit să fac o tradiție pentru universitate acest mesaj anual care face pasajul dinspre trecut spre viitor.

Anul 2019 a fost un an complicat, cu probleme administrative care au necesitat decizii rapide, pentru că foarte multe mecanisme de funcționare a trebuit să le adaptăm, astfel încât noua structură creată să nu aibă disfuncționalități majore. Am dorit ca problemele interne apărute, inerente de altfel, să nu afecteze semnificativ activitatea cadrelor didactice și a studenților; am dorit ca să se vadă de la început că decizia de unificare a fost una corectă, controlabilă în derularea ei de către administrația universității și benefică pentru cât mai mulți. 

De-a lungul anului a trebuit însă să facem față uneori și unei reacții de opoziție manifestată pe multiple planuri, nu întotdeauna oneste, dar pot spune acum, având în spate argumente academice, economice și juridice, că tot ceea ce am făcut noi a fost cu bună credință și într-un cadru legal reconfirmat, a câta oară, de instanțele competente. În urmă cu câteva săptămâni a fost respins și ultimul recurs, evident nefondat, care a contestat unificarea. Fiecare reconfirmare însă a necesitat efort și timp pentru a demonstra evidențele. 

Dintr-o direcție opusă, un mesaj pozitiv și puternic vine din foarte recenta clasificare a universității pe poziția 79 într-un important ranking mondial: GreenMetric Ranking of World Universities, care a inclus 780 de universități, aceasta fiind una dintre clasificările internaționale recunoscute de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Am convingerea că asemenea recunoașteri vor continua să vină pentru că acum am devenit o universitatea care începe să conteze în clasamentele internaționale.

Anul 2019 a fost anul stabilizării instituționale. După realizarea unificării celor două universități, în toamna anului 2018, pot spune astăzi că această decizie este în prezent una dintre puținele soluții de resuscitare a acestui oraș, a acestei zone. Oriunde, mai puțin în Târgu Mureș, s-a înțeles că motorul dezvoltării oricărei regiuni este nucleul academic al acesteia. Până acest lucru va fi înțeles cu adevărat și aici, noi nu puteam însă  pierde timpul! Am inițiat și am întărit parteneriate cu mediul industrial, am atras fonduri europene și guvernamentale, am crescut vizibilitatea orașului. O spun încă o dată: Târgu Mureșul are nevoie de Universitatea George Emil Palade mai mult decât are nevoie universitatea de oraș. Continui însă să cred și să sper, la atingerea unui echilibru, în care nevoile să fie identificate și soluționate reciproc!

Anul 2019 a fost anul restructurării. Universitatea s-a reorganizat academic și administrativ. Era nevoie de această reorganizare care nu a avut absolut niciun raționament etnic, ci a fost făcută pentru a răspunde unor direcții noi de dezvoltare, pentru a corecta anumite structuri administrative pentru ca acestea să devină mai eficiente. A apărut o nouă facultate, a 7-a, cea de Medicină în limba engleză, s-au reorganizat departamentele, am întărit anumite structuri administrative de suport dar, mai presus de toate ne-am luptat cu mentalități diferite, uneori cu agende personale sau de grup diferite sau pur și simplu, cu teama de schimbare. Și încă va mai trebui să o facem!

Anul 2019 a fost anul expansiunii internaționale. Campusul de la Hamburg, pe care mulți l-au privit cu scepticism, chiar dintre cei care îl doreau sincer, este un succes. Un proiect complet novator, de la concept și până la punerea lui în practică, de la un mod de organizare diferit și până la asumarea unor decizii strategice; și nu vorbim aici doar de un proiect inedit, ci de o schimbare de paradigmă; o mână de oameni curajoși, onești, inteligenți și aș spune eu, patrioți au făcut ceva care stârnește azi o asociere de simțire umană: admirație și invidie.  Vouă, celor 7-8 oameni dragi și de încredere, cărora nu vă spun numele acum doar ca să vă protejez de cei care ar fi în stare să vă întrebe malițios ce ați câștigat, iar eu le răspund acestora: nimic în plus, necuvenit, doar respect; vouă vă mulțumesc din toată inima!

Ce urmează?

Bineînțeles, trebuie să finalizăm alegerile noilor structuri și funcții de conducere academică. Suntem în campanie electorală și acest lucru se vede în multe feluri! Cred însă că după aceasta se vor crea premisele de a lucra în următorii 4 ani, într-o formă mai constructivă, unind forțele într-o viziune comună. Putem deveni cu adevărat o universitate diferită în sensul bun, de oricare alta din România dacă fiecare vom face câte ceva bun și acel ceva va fi armonizat. Avem încă de lucrat la detaliile unificării și la schimbarea feței acestei universități.

Este nevoie de noi programe de studii și de o evaluare obiectivă a celor existente. Trăim deja într-o lume digitală, intens tehnologizată iar noi nu mai putem rămâne în afara ei. Patru facultăți lucrează la programe noi de studii și ne dorim, dacă vom reuși autorizările necesare în timp util, să venim cu 22 de noi programe de licență și de masterat. Este, de asemenea, necesar să lucrăm mult mai mult la calitatea și conținutul predării și a evaluării studenților. Pentru a le pune în practică, este însă nevoie de un efort mare, transversal, de formare și reformare profesională a multor cadre didactice, efort care va fi susținut în mod concret de universitate. Nu putem aborda teme și programe noi cu oameni care nu devin ei înșiși specialiști în acele domenii. Constat cu satisfacție că deja există interes concret manifestat din partea multor cadre didactice de a participa la cursurile de formare a unor universități de prestigiu din vestul Europei motiv pentru care acest program îl vom susține pe termen lung în paralel cu atragerea de specialiști tineri din alte zone de interes academic și profesional.

În același timp se impun măsuri de modernizare și retehnologizare, de activare a tuturor relațiilor internaționale care pot susține aceste noi programe. Toate trebuie făcute fără întârziere, fără a căuta argumente ușor de găsit, de altfel,  de nu face, de a întârzia sau de a lua doar măsuri de cosmetizare acolo unde este nevoie de altceva. Nu mai putem pierde niciun an și administrația universității consideră acest lucru ca fiind o prioritate maximă. Toate cele 22 de dosare de autoevaluare vor pleca în luna ianuarie către ARACIS pentru a începe procesele de autorizare. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș trebuie să devină în 4 ani una dintre cele mai moderne și adaptate la piața actuală a muncii universități din România. La începutul anului viitor voi veni în fața d-vs cu un plan concret în acest sens.

În ceea ce privește internaționalizarea pe care am cultivat-o insistent în ultimul mandat, avem astăzi aproape 800 de studenți internaționali, din 55 de țări, de peste 3,5 ori mai mulți față de anul 2012. Este o șansă pe care o are România, de a înlocui exportul de medici cu exportul de cunoștințe. O facem deja la Hamburg dar cred că este nevoie și este posibil ca acest proiect să fie dezvoltat și la alte programe de studii.

Investițiile continuă să fie scheletul pe care vom construi toate proiectele viitoare. La începutul anului 2020 vom finaliza procedurile de achiziții pentru începerea lucrărilor la cele 2 proiecte mari: Centrul Didactic și Clădirea centrală din campus. Numeroase alte proiecte de investiții vor merge în paralel. Devine însă primordială găsirea unor soluții financiare pentru investiții consistente în clădirile principale care au aparținut UPM precum și în retehnologizarea laboratoarelor tehnice, în acord cu noile programe de studii pe care dorim să le dezvoltăm. Am făcut acest lucru și în ultima perioadă a acestui an, sperăm ca aceste echipamente să vină până la sfârșitul anului dar anul viitor, după aprobarea bugetului de stat care să ne creeze cadrul legal, lucrurile vor continua, se vor diversifica și amplifica. Doresc foarte mult să se înțeleagă clar faptul că nu abordăm lucrurile cu două unități de măsură, că atât oamenii, fie că sunt profesori sau studenți, cât și programele de la ST cât și cele de la MF sunt la fel de importante și nu trebuie să existe niciun decalaj între ele; acolo unde există, trebuie corectate.

În anul 2020 Universitatea va aniversa 75 de ani de existență. Această aniversare va reprezenta pretextul unui nou proiect: UMFST – 75, menit să promoveze tradiția și activitățile universității.

Proiectele strategice mari începute trebuie continuate și dezvoltate. Proiectele noi, unele deja menționate iar altele care vor apărea pe parcurs trebuie inițiate și puse în aplicare într-o instituție puternică, cum este universitatea, unde nu este loc de experimente. Din aceste motive vă anunț public intenția mea de a candida la concursul pentru poziția de rector pentru mandatul 2020-2024.

Fac acest anunț în acest cadru acum, ca și în urmă cu 4 ani, adresându-mă mai ales celor mulți, de bună credință, cu intenția de a da un mesaj clar de stabilitate și de predictibilitate dar sunt convins că sunt auzit și de cei câțiva care au înlocuit roba academică cu sumanul.

Mă adresez și studenților universității pe care îi îndemn să nu uite că îi aștept să fie mai activi în toate proiectele universității care, în esență, sunt făcute pentru ei. Nu poți doar să aștepți să primești, ci trebuie să și oferi ceva în schimb! Care este succesiunea normală, depinde de fiecare dintre noi!

Participăm cu toții în această seară la un moment de sărbătoare pe care îl așteptăm și îl merităm cu toții. Vă mărturisesc că mă simt onorat să conduc această universitate de aproape 8 ani și vă mulțumesc fiecăruia pentru tot ceea ce am făcut împreună dar și pentru ceea ce ați făcut fiecare, în dreptul d-voastră: cadre didactice, studenți, personal administrativ, colegi din conducere. O mulțumire specială o adresez celor care nu sunt din interiorul universității dar care au fost alături de noi, cu eficiență și solidaritate deplină de fiecare dată.

Vă doresc fiecăruia Sărbători fericite alături de cei dragi pentru că, dincolo de ceea ce facem în fiecare zi, la sfârșitul zilei contează să ai cui oferi și de la cine primi iubire! Să vă fie inima plină de frumos și mintea plină doar de gânduri bune!

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei

Rector UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram