Grădina botanică UMF Tîrgu Mureş

Grădina Botanică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş,a luat fiinţă în anul 1948, odată cu fondarea învăţământului farmaceutic târgumureşean.

În anul 2016 aniversăm 68 de ani de existenţa a Grădinii Botanice şi 108 ani de existenţa a Parcului Dendrologic, eveniment care a fost marcat printr-un Simpozion naţional.

Grădina Botanică a Universităţii de Medicină şi Farmacie este un adevărat centru de cultură şi educaţie tîrgumureşeană, are un specific aparte, deoarece aici sunt aclimatizate în sistem natural peste 1000 de specii de plante de pe întreg mapamondul, provenite din diverse biotopuri, specii valoroase din punct de vedere medicinal şi ornamental. Din punct de vedere ştiinţific şi didactic, Grădina Botanică ilustrează cu material viu cunoştinţele teoretice predate la disciplină de Botanică farmaceutică, Farmacognozie, Fitoterapie, constituind o adevărată şcoală de formare a studenţilor farmacişti.

Grădina Botanică şi Grădina de Plante Medicinale sunt adevărate clinici pentru studenţii la farmacie, aceste laboratoare verzi constituie baza materială pentru pregătirea postuniversitară în domeniul fitoterapiei, aromaterapiei şi terapiei complementare.

Grădina Botanică este împărţită în trei sectoare importante: Parcul Dendrologic şi Seră de Producţie, Grădina Botanică şi Grădina de Plante Medicinale.

Parcul Dendrologic este amplasat în faţă clădirii principale a Universităţii şi împrejurimile acesteia, având o suprafaţă de ± 5 ha. Scopul înfiinţării lui a fost cel de instruire şi educare a tinerilor, de a cunoaşte numeroase specii erbacee şi lemnoase care uimesc, unele prin frumuseţea lor iar altele prin importantă ştiinţifică pe care o au şi de a cultivă interesul şi gustul pentru frumos. Pe lângă acestea, astăzi i s-a mai adăugat un rol important în acţiunea de conservare a unui bogat fond genetic de plante.

12924603_1698552840433306_5002670863133783392_n

De la înfiinţare şi până astăzi patrimoniul vegetal a fost îmbogăţit, astfel colecţia numără 206 taxoni vegetali, proveniţi din schimburi de material biologic sau aducerea din flora spontană a materialului biologic viu etc. Dintre arborii autohtoni sau alohtoni plantaţi în parc menţionăm: Abies albă, Chamaecyparis lawsoniana, Taxus baccata, Thuja occidentalis, T. orientalis, Larix dahurica, Picea pungens, var. argentea, Pinus nigra, P. strobus, Gingko biloba, Aesculus hippocastanum, Betulă pendulă, Juglans cinerea, Laburnum anagyroides, Quercus robur, Q. rubra, Sophora japonica, Tilia platyphylos etc, iar dintre arbuşti: Callicarpa bodinieri, C. japonica, Juniperus chinensis, J. virginiana, Ilex aquifolium var. heterophylla, Mahonia aquifolium, Rosa sp., Spiraea x vanhouttei, Pinus mugo.

Există preocupare majoră atât din partea colectivului Grădinii Botanice cât şi din partea disciplinelor de Botanică Farmaceutică, Farmacognozie şi Fitoterapie pentru protejarea şi conservarea fitodiversitatii plantelor.

Pentru studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş, grădina botanică este o adevărată escapadă de la agitaţia urbană. Studenţii sunt bineveniţi să viziteze grădina, să se relaxeze sau să înveţe în locurile special amenajate. Există inclusiv un foișor amenajat adânc în inima vegetaţiei, unde uiţi complet de problemele zilnice, loc ales de studenţi pentru a se aprofunnda în învăţat.

În concluzie, sunteţi bineveniţi să vizitaţi grădina botanică în intervalul orar de vizitare, de luni până vineri, între orele 8-15.

Vlad Vunvule – voluntar blog.umftgm.ro

12670349_1698552460433344_5515684561200178246_n

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram