Comunicat de presă- Săptămâna universitații medicale libere de fumat 2016

ziuamondialafaratutun-1401469845-e1447525399633

Universitatea de Medicină și Farmacie organizează pentru al treilea an consecutivSăptămâna Universității Medicale libere de fumat. Evenimentul se va desfășura în săptămâna 18-22 aprilie și va disemina rezultatele activitățior din anii trecuți.

În acest sens vă invităm la conferința de presă organizată în data de 18 Aprilie, la ora 12.00, care va avea loc în sala senatului din clădirea princilală UMF, etaj 1. În cadrul acesteia vom răspunde întrebărilor legate de obiectivele din acest an și vom compara împreună rezultatele anilor anteriori. 

Pentru a vă familiariza cu proiectul nostru, vă trimitem și o scurtă prezentare care sperăm noi, o să vă stârnească interesul și o să vă convingă să participați la această inițiativă.

În cadrul proiectului „Universității medicale libere de fumat” echipa implicată în proiect și studenții voluntari efectuează evaluarea anuală a fumatului în rândul studenților UMF Tîrgu Mureș, precum și diseminarea cunoștințelor teoretice și practice privind fumatul și renunțarea la fumat.

Scopul proiectului este conștientizarea problemelor cauzate de fumat și stoparea fumatului pasiv în rândul studenților. Proiectul are un obiectiv adițional în acest an și anume dezbaterea noii legislații care a intrat în vigoare în data de 17 martie 2016.

Pornind de la rezultatele evaluării fumatului în rândul studenților din 2014, conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, în februarie 2015 a fost prima „Universitate Medicală Liberă de Fumat” din România. În acest context s-a înființat „Coaliția Universității Medicale Libere de Fumat”,  constituită din reprezentanți ai comunității academice, ai studenților, personal administrativ și reprezentanți ai proiectului „Universității medicale libere de fumat”. Unul din rezultatele acestei coaliții a fost introducerea în curicula universitară a cursului de tabacologie.

În cadrul proiectului un număr semnificativ de studenți și cadre didactice participă la cercetările de tabacologie, rezultatele fiind comunicate pe plan local, național și internațional.

O echipă de peste 100 de studenți s-au alăturat proiectului de la pornirea acestuia, iar din ianuarie 2015 voluntarii proiectului efectuează măsurători de monitorizare a calității aerului din clădirea centrală a universității noastre și în căminele studențești căminele studențești. Studenții inplicați inițiază și desfășoară și alte activități în cadrul proiectului, ultima astfel de acțiune fiind flashmobul din data de 13 aprilie 2016, cu mesajul „Pentru un Tîrgu-Mureș liber de fumat”.

Conform rezultatelor obținute până în prezent, unul din trei studenți ai UMF este fumător și aproape jumătate dintre aceștia sunt de sex masculin. Pe parcursul anilor de studiu se constată o ușoară creștere a prevalenței fumatului activ. Din totalul studenților fumători aproximativ 60% ar dori să renunțe la fumat, iar 80% resimt expunerea la fumatul pasiv. Calitatea aerului este alterată în special în căminele studențești, iar chiar dacă majoritatea studenților sunt la curent cu legislația antifumat aflată în vigoare, dar nu o respectă de fiecare dată.

Pentru informații de actualitate vă așteptăm la conferința de presă din 18 Aprilie, ora 12.00, care va avea loc în sala senatului din clădirea princilală UMF, etaj 1.

Departamentul Relații Publice UMF
comunicare@umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram