Impreuna învingem tuberculoza!

17309848_1387585294647605_7948227511865070380_n

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată anual  în data de 24 martie reprezintă un prilej bun studenților Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș pentru a derula cea de a treia ediție a campaniei „Ȋmpreuna învingem tuberculoza”.

Se împlinesc 135 de ani de când în data de 24 martie 1882 doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională despre descoperirea sa, bacilul care produce boala și care îi poartă numele. Tuberculoza este provocată așadar de bacilul Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai des plămanii și se răspândeşte de la o persoană la alta prin aer. Tuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial. În 2013, 9 milioane de persoane s-au imbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95% din decesele provocate de TBC apar în țările cu venituri mici și medii. Numărul estimat de persoane care se imbolnăvesc de TBC în fiecare an este totuși în scădere, rata mortalității din cauza TBC  scăzând cu 45% între 1990 și 2013, ceea ce dovedește importanța diagnosticului și tratamentului la timp.

Studenții de la UMF Tîrgu Mureș vor derula campanii de informare în perioada de 20-24 martie în mai multe licee din oraș, prezentând elevilor detalii legate de această boală : cum poate fi prevenită, diagnosticată și tratată la timp. În cadrul campaniei atât elevii cât și populația orașului va fi atenționată de evoluția și riscurile acestei boli prin împărțirea de pliante informative. Conștientizarea faptului că acest microorganism extrem de virulent își însușește victime în rândul populației prin rezistența dezvoltată la medicamente este subiectul abordat în cadrul acestei săptămâni de către prof. dr. Gabriela Jimborean, șefa clinicii de Pneumologie din Tg.Mureș. Evenimentul va avea loc joi, 23 martie, ora 20:30, în sala 1, UMF, fiind așteptat un număr mare de studenți doritori de noi informații și detalii  importante legate de diagnosticul și tratamentul la timp,  venind în sprijinul populației , căci „Impreuna învingem tuberculoza”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram