Inaugurarea Laboratorului Industrie 4.0 (sala A008)

Marți, 27 iulie 2021, orele 9:00, în prezența domnului Rector Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, la Facultatea de inginerie și Tehnologia Informației s-a inaugurat laboratorul Industrie 4.0.

Acesta este un laborator nou și modern, dotat cu echipamente industriale de ultimă generație, care conferă învățământului ingineresc un nivel tehnologic avansat și care, poate satisface cu succes cele mai înalte cerințe de pregătire tehnică, de formare continuă dar și de cercetare științifică avansată.

În laborator se regăsesc echipamente industriale de ultimă generație, cuprinse în cadrul unor structuri didactice care includ: simulatoare de procese, sisteme de control de tip automat programabil, interfețe avansate om-mașină, roboți industriali, diferite tipuri de acționări moderne și senzori și inteligenți, software specific pentru dezvoltarea aplicațiilor, diverse posibilități de comunicații și multe altele.

Industria 4.0 sau „a patra revoluție industrială” este un concept dezvoltat în ultimul deceniu, care este adoptat pe scară din ce în ce mai extinsă în toate ramurile industriale, privit în esență, ca o alăturare a unor diverse paradigme și strategii care conduc la transformarea și evoluția proceselor de producție prin digitalizare și exploatare a potențialului noilor soluții din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, incluzând aici: big-data, inteligența artificială, Internetul lucrurilor etc.

Industria 4.0 se manifestă printr-o fuziune a tehnologiilor care elimină granițele dintre sistemele fizice și cele digitale. Această transformare majoră a producției nu ar fi posibilă fără automatizarea proceselor, interconectarea și integrarea sistemelor,respectiv un schimb permanent de date între acestea, cu mediul de operare și cu sistemele MES respective ERP. Inaugurarea acestui laborator reprezintă un pas important în modernizarea Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației și deschide noi perspective pentru întreaga comunitate academică dar și pentru mediul economic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram