Aproximativ 2.000 de absolvenți, cei mai mulți din istoria UMFST, au trăit bucuria absolvirii

Aproximativ 2.000 de absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cei mai mulți din istoria universității, au trăit bucuria absolvirii în cadrul unei festivități organizate miercuri, 28 iulie 2021, pe Stadionul Trans-Sil din Târgu Mureș.

Cei 1.988 de absolvenți din cadrul celor 7 facultăți, reprezentând 46 de programe de licenţă și 38 de programe de masterat, au avut parte de o ceremonie care a asigurat măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Alături de absolvenți au fost familiile și profesorii care i-au format și ghidat pe parcursul anilor de studenție.

Absolvenții promoției 2021 au primit din partea decanilor titlul de licențiat și de master, iar șefii de promoție de la programele de studii universitare de licență au primit Diploma de merit și Medalia de șef de promoție din partea Universității. Totodată, absolvenții care au obținut media cea mai mare pe linie de studiu au primit Diploma de Excelență.

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, le-a transmis absolvenților că ultima perioadă a fost una dintre cele mai dinamice din istoria universitară, ziua absolvirii reprezentând o etapă importantă a vieții, marcată nu numai de angajamentul personal, ci și de o capacitate de reziliență remarcabilă.

„De la fuziunea celor două universități, UMF și Universitatea Petru Maior, din 2018, până la tranziția către educația online, fiecare student de aici a rămas flexibil și a realizat că singura certitudine din viață este, aproape paradoxal, schimbarea. Nu știu dacă au mai fost generații din istoria universității care au avut de-a face cu atâtea tranziții în ultimii ani, fie că acestea au fost cauzate de dorința universității de a se moderniza și de a-și îmbunătăți calitatea educației, fie că ele au fost rezultatul situației cauzate de coronavirus, o încercare care ne-a forțat atât pe noi, profesorii voștri, cât și pe voi, studenții noștri, să regândim procesul de predare, de învățare și să ne adaptăm unei noi realități. Pentru capacitatea voastră de reziliență suntem cu toții mândri de voi! Ați reușit desori imposibilul, ați cucerit imposibilul și ați învins imposibilul. Dincolo de tot ce ați învățat din cărți, la cursuri și de la profesori, aș vrea să vă spun azi că poate greșim atunci când considerăm că starea de normalitate este reprezentată de stabilitate și de menținerea unui status quo. Dacă am considera că normalitatea înseamnă de fapt schimbare și adaptare permanentă, iar o perioadă de așa-zisă stabilitate poate fi numai un accident, o perioadă scurtă de care nu trebuie să ne lăsăm înșelați, poate că într-adevăr această abordare ar putea fi secretul succesului viitor”, a arătat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

În același timp, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei le-a transmis absolvenților că la sfârșitul unei etape a existenței și la începutul unei noi etape a devenirii, vor putea aplica în viață tot ce au învățat în anii studenției.

„V-am transmis cunoștințe dar aș vrea să cred că v-am transmis și valori pe care nu le găsim în cursuri: onestitatea, dreptatea și solidaritatea. Transferul informației, iar învățarea este un transfer de informație, nu se face pasiv. Dacă ar fi așa, nu ați avea nevoie de profesori! Iar profesorii care își respectă menirea, trebuie nu doar să vă învețe, ci și să fie parte a educației voastre. Învățământul fără educație nu are pe ce să se clădească. Dascălul adevărat nu se rezumă doar la a transmite informații, ci creează un model de viață, de profesie, inspiră și generează la rândul său cunoaștere. Sper să fi întâlnit asemenea profesori de-a lungul formării voastre universitare. Indiferent de provocările cu care vă veți confrunta – și vor fi multe – veți putea întotdeauna să vă bazați pe nenumăratele experiențe din timpul vostru petrecut aici. Aduceți-vă aminte de o  conversație care v-a surprins, de un coleg care v-a ajutat într-un moment în care aveați nevoie sau de un profesor care a crezut în voi. Lăsați aceste experiențe să vă întărească în călătoria voastră dincolo de zidurile acestei universități”, a afirmat rectorul UMFST.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram