Inaugurarea Muzeului Universității. Primul eveniment pe timp de pandemie organizat de UMFST

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a inaugurat duminică, 24 ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Universității „George Emil Palade”, un proiect realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică locală.

Situat în incinta Cetății Medievale Târgu Mureș și proiectat în antiteză, sub o formă contemporană, ca semn al unei universități moderne, muzeul se desfășoară pe șapte zone expoziționale: două vitrine alocate istoricului și evoluției UMF și UPM; zona centrală, unde se regăsesc simbolurile universității actuale și ale celor care au fuzionat; zona dedicată evoluției cercetării și activității științifice; o vitrină dedicată Bibliotecii și Editurii; un spațiu de expunere destinat facultăților din cadrul Universității; o zonă cu exponate specifice activității profesionale.

„Este un eveniment special, nu neapărat prin dimensiunea lui, ci prin simbolistica pe care o are. Deși muzeul prezintă istoria a două universități care au fost separate până de curând, dar si momentul unificării, mesajul generos pe care îl dă muzeul este acela de europenizare în condițiile păstrării identității și multiculturalismului specific spațiului geografic în care trăim.

Ideea înființării muzeului a apărut cu mai mulți ani înainte, în cadrul unei discuții avute cu Dr. Madaras Sandor, neurochirurg și pasionat colecționar din Tîrgu Mureș, care de altfel a și donat câteva obiecte pentru expoziție.

Astăzi, când sărbătorim ca țară, Mica Unire, prin inaugurarea acestui muzeu transmitem un mesaj de unitate cu o dublă perspectivă. O perspectivă privește înapoi, în istorie și arată faptul că cele două universități, deși au avut o istorie separată și diferită ca profil și traseu, de-a lungul timpului au găsit mai multe lucruri care să le unească decât să le țină separate, astfel încât, în 2018 a venit vremea de a deveni o singură instituție. Decizia de a unifica cele două universități a fost una dintre cele mai importante și curajoase decizii luate de cele două universități și ea va impacta profund istoria acestui oraș și capacitatea sa de dezvoltare ulterioară. Cealaltă perspectivă privește spre viitor și se referă la faptul că Târgu Mureșul, dincolo de orice, trebuie să-și regăsească identitatea potrivită. Acest oraș rămâne un oraș universitar și cultural, iar partea de muzeistică reprezintă o componentă importantă în ceea ce numim cultura unui oraș și imaginea pe care acesta o are, motiv pentru care credem că este necesar ca această insulă de cultură și de știință să devină parte a circuitului cultural al orașului”, a transmis, în cadrul evenimentului de inaugurare, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Parte integrantă vitală a identității UMFST, muzeul vă invită la o incursiune în cunoașterea trecutului acestei prestigioase instituții de învățământ, sub toate valențele sale, de la evoluția celor două universități (Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Petru Maior”), până la redimensionarea în plan academic în urma fuziunii, dezvoltarea instituțională și deschiderea spre internaționalizare.

Muzeul se află în Clădirea Manutanței, etaj 1, și poate fi vizitat de către public vinerea, în intervalul orar 15.00 – 18.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram