Incredibila poveste a lui Jean-Jacques Récamier, omul-canapea și alte multe satire pentru cititori curajoși, Peter Biro

Librăria Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș vă propune o delicioasă recomandare de lectură a unei cărți de satiră și umor.

Autorul Peter Biro, născut la Oradea în anul 1956 este medic anestezist și profesor la Universitatea din Zürich. Fiind un globetrotter temerar, Peter Biro poate fi însă considerat un cetățean universal al planetei.

Ca medic și docent la Clinica Universitară din Zürich, el este bine cunoscut anesteziștilor din întreaga Europa prin articolele și cărțile medicale apărute de-a lungul carierei sale. Parte nevăzută a reputatului anestezist este înclinația sa de a scrie povestiri umoristice pentru reviste literare. Ca anestezist, dânsul compensează marea tăcere în timp ce lucrează cu satire, parodii și alte texte amuzante. Unele dintre ele au văzut lumina virtuală a tiparului în revista clujeană online Baabel.ro, unde a reușit să-și creeze repede un grup de cititori interesați de stilul lui particular de narațiune.

Este, așadar, încă un caz de medic convertit la literatură și jurnalism, un hobby, am spune, dar care, practicat consecvent, se dovedește benefic pentru fenomenul publicistic actual,  dar și pentru păstrarea unui echilibru social,  indirect. Asta pentru că Peter Biro posedă reale calități publicistice, textele sale îmbinând perfect stilul umoristic, parodia și chiar utopia literară.

Alcătuită din trei cicluri tematice aparent distincte (pandemia și consecințele ei, scene din viața cotidiană și, în fine, umorul și absurdul literar), cartea oferă o imagine complexă, nuanțată și originală asupra unui fenomen, deopotrivă medical, dar și geopolitic, am spune – pandemia de Covid – privit prin prisma personală, dar și socială. Paradoxal, observațiile domnului Biro nu intră neapărat în sfera medicală, domeniu ce părea să-i fie la îndemână, ci mai degrabă se încadrează în ceea ce s-ar numi utopia pandemică: amestec de teamă, emoție și neliniște în fața necunoscutului.”

(Marian Nencescu, critic literar, filolog)

Lucrarea a fost publicată în anul 2021 la Editura UZP, București, ISBN 978-606-9654-88-0 și poate fi comandată aici: https://librarie.umfst.ro/va-recomandam/peter-biro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram