Interviu despre activitatea de testare COVID-19 la Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice

Prof. univ. dr. Claudia Bănescu, de la Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, ne-a acordat un interviu în care ne vorbește despre activitatea de testare COVID-19 de la CCAMF, numărul de teste efectuate, dar și despre echipa implicată în efectuarea analizelor. Universitatea a înțeles prin aceste demersuri să își onoreze responsabilitatea socială asumată și va face toate eforturile și în viitor să contribuie cu profesionalism la acțiunea comună de luptă împotriva actualei pandemii.

Reporter: Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității noastre face testări pentru identificarea coronavirusului SAR-CoV-2 prin Real-Time PCR. Câte teste s-au realizat din momentul în care a început această activitate? Ne puteți vorbi despre echipa care este implicată în efectuarea analizelor?

Prof. univ. dr. Claudia Bănescu: Din momentul în care au început testările pentru identificarea coronavirusului SAR-CoV-2 prin Real-Time PCR, 25 martie 2020, și până acum, 9 aprilie 2020, s-au efectuat 652 de testări. Echipa implicată în efectuarea analizelor pentru identificarea coronavirusului SARS-CoV-2 prin metoda Real-Time PCR este formată din medici primari, medici specialiști și medici rezidenți (doctoranzi ai UMFST „George Emil Palade”), care stăpânesc tehnicile necesare, precum și din asistenți de laborator specializați. Este o echipă închegată, al cărei personal poate fi suplimentat, la nevoie, cu cadre medicale care lucrează în domeniul biologiei moleculare.

Rep.: În funcție de probele care vin prin Direcția de Sănătate Publică și conform protocolului național de testare, câte teste se realizează într-o zi?

Prof. univ. dr. Claudia Bănescu: Numărul testelor solicitate este în creștere. Până în acest moment,  numărul maxim de teste solicitate într-o zi a fost de 103.

Rep.: Ținând cont de infrastructura de care dispune Universitatea, de capacitatea tehnică de determinare și de calificarea de vârf a personalului de specialitate, cât de repede primesc rezultatele persoanele testate?

Prof. univ. dr. Claudia Bănescu: Probele se prelucrează și se finalizează în ziua primirii acestora.

Rep.: Ce înseamnă pentru Universitate și implicit pentru CCAMF implicarea în rezolvarea acestei probleme majore?

Prof. univ. dr. Claudia Bănescu: În primul rând, este o datorie morală și profesională. Universitatea și Centrul de Cercetări Avansate au înțeles de la început că trebuie să se implice, alături de autoritățile sanitare și unitățile spitalicești, prin a-și valorifica potențialul logistic și de cunoaștere științifică, pentru a face front comun împotriva acestui „inamic invizibil”. Mare parte din personalul Universității și al Centrului sunt cadre medicale, iar Jurământul lui Hipocrate ne spune că aceasta este calea: să te implici în lupta cu nenorocirile oamenilor și, în pofida suferinței pe care o întâlnești zilnic, să alegi să faci bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram