Made in UMF. Învățământ medical militar la cele mai înalte standarde, la Tîrgu Mureș
De aproape 28 de ani, Institutul Medico-Militar, Catedra de Pregătire Medico-Militară și Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș oferă învățământ medical militar la cele mai înalte standarde tinerilor care își doresc să îmbrățișeze profesia de medic militar, la baza căreia stau pasiunea, dăruirea, devotamentul, onoarea, dragostea față de țară și patriotismul. În anul universitar 2018-2019, a fost suplimentat numărul de locuri la 100, astfel încât cresc șansele celor care își doresc să devină studenți la Medicină Militară.
Într-un interviu acordat revistei Made in UMF, locotenent colonel medic Vicenţiu Teodor Ghiţescu, șeful Catedrei de Pregătire Medico-Militară Tîrgu Mureș, transmite care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze candidații pentru a deveni studenți și prin ce se deosebește medicina militară de cea civilă, mărturisind totodară cum a evoluat învățământul medical militar din Tîrgu Mureș.
Reporter: Învățământul medical militar se desfășoară la UMF Tîrgu Mureş de peste 27 de ani, timp în care s-au format sute de medici militari. Cum a evoluat în acești ani învățământul medical militar din Tîrgu Mureș?
Locotenent colonel medic Vicenţiu Teodor Ghiţescu: Din 21 mai 1990, ca o extindere a „Institutul Medico-Militar Bucureşti”, prin „Hotărârea nr. 585”, emitent Guvernul României, se înfiinţează „Secţia de Pregătire Medico-Militară Tîrgu Mureş”, pregătirea medicală fiind asigurată de „Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş”, iar cea militar-medicală de către personalul militar încadrat aici. Din noiembrie 2003, denumirea instituţiei se schimbă în „Catedra de Pregătire Medico-Militară Tîrgu Mureş”. Şcolarizarea la „Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş” se execută conform „Contractului cadru de parteneriat” încheiat între „Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş” şi „Institutul Medico-Militar Bucureşti”. De-a lungul existenţei sale, Catedra a fost comandată de către: colonel medic Pologea Cornel – 1990 (ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale în comisia de înfiinţare a instituţiei); colonel Ungur Vasile – 1990 – 1999; locotenent colonel medic Năstase-Melicovici Dorel – 1999 – 2006; locotenent colonel Rânja Liviu Dan – 2006 – 2007; locotenent colonel medic Ghiţescu Vicenţiu Teodor – din 2007. În anul 2007, absolvă prima promoţie în care au fost şi fete. Anual, Catedra dă Armatei zece – douăzeci de sublocotenenţi medici.
Rep.: Prin ce se deosebește medicina militară de medicina civilă?
Locotenent colonel medic Vicenţiu Teodor Ghiţescu: Studenții militari se pregătesc împreună cu colegii lor civili și au în plus față de aceștia un număr de ore de pregătire militara și medico-militară în fiecare săptămână, atât teoretică, cât și practică. Conform planului de pregătire medico-militară aprobat de ministru, orele sunt asigurate de instructorii acreditaţi ai institutului. În privinţa pregătirii specifice medicale, studenţii îşi desfăşoară activităţile în amfiteatrele, clinicile şi laboratoarele UMF Tîrgu Mureş, beneficiind de toate dotările specifice.
Rep.: Pentru anul universitar 2018-2019 a fost suplimentat numărul de locuri la 100. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze candidații pentru a deveni studenți?
Locotenent colonel medic Vicenţiu Teodor Ghiţescu: Candidatul pentru profesia de ofiţer – medic trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice: să fie absolvent cel puţin al învăţământului liceal, cu diplomă de bacalaureat, iar în cazul în care este elev în ultimul an, să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere; să aibă vârsta de cel mult 26 de ani împlinită în anul organizării concursului de admitere. Pentru a fi student la Medicină Militară, candidații au de parcurs trei etape: recrutarea, selecția și admiterea.
Recrutarea cuprinde verificarea îndeplinirii criteriilor generale şi specifice de recrutare, efectuarea unei examinări medicale la Spitalul Militar, întocmirea dosarului de candidat cu documentele specificate de către Biroul informare recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean.
Selecția constă în susţinerea unor probe de selecţie eliminatorii în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare: evaluare psihologică, testarea capacităţii motrice, test situaţional și interviu final de evaluare
Admiterea constă în susţinerea unui test eliminatoriu la limba engleză în cadrul Institutului Medico-Militar Bucureşti (la data stabilită de IMM Bucureşti) și susţinerea examenului de admitere organizat de către UMF Tîrgu Mureș (la data stabilită de UMF Tîrgu Mureș).
Rep.: Care sunt avantajele de a fi student militar?
Locotenent colonel medic Vicenţiu Teodor Ghiţescu: În primul rând, ceea ce îşi doreşte orice tânăr aflat în momentul crucial al alegerii drumului în viaţă: educaţie (gratuită), o bună pregătire profesională, un loc de muncă, posibilitatea de afirmare şi de construire a unei cariere, un trai decent, garantat de venitul sigur şi de măsurile de protecţie socială. De asemenea, beneficiază pe toata durata studiilor de gratuitate privind asigurarea cazării, hrănirii, echipamentului, transportului şi asistenţei medicale, soldă lunară începând din anul I și burse ERASMUS+ la universităţi din străinătate.