Made in UMF. Noi proiecte câștigate de UMF Tîrgu Mureș

6În urmă cu doi ani, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș se înființa Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi (DCOPIS), cu scopul de a evalua profilul de personalitate al studenților, de a-i consilia în vederea scăderii anxietății de performanță și a creșterii abilităților socio-emoționale, precum și de a-i consilia profesional, astfel încât aceştia să ia cea mai bună decizie în privința alegerii specialității medicale și implicit a profesiei.

Începând cu anul 2018, departamentul va implementa două proiecte ROSE, finanțate din fonduri externe, legate de prevenirea abandonului universitar și creșterea performanțelor studenților aflați în primul an de studiu. Despre obiectivele specifice ale proiectelor și despre activitatea departamentului vorbim cu coordonatorul DCOPIS, șef de lucrări dr. Cosmin Popa.

Cosmin PopaReporter: DCOPIS va derula două proiecte de prevenire a abandonului universitar, care se adresează studenților din anul I din cadrul facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie. Vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii despre aceste proiecte.

Șef de lucrări dr. Cosmin Popa, psiholog clinician specialist și psihoterapeut: În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o, aceea de a vorbi despre activitatea departamentului de consiliere al UMF Tîrgu-Mureș. Da, într-adevăr, începând cu luna ianuarie 2018, vom începe să implementăm două proiecte ROSE, finanțate din fonduri externe, legate de prevenirea abandonului universitar și creșterea performanțelor studenților din anul I din cadrul UMF Tîrgu Mureș. Primul proiect ROSE va avea o durată de trei ani de zile și va oferi servicii de evaluare și consiliere psihologică la cele mai înalte standarde profesionale. Al doilea proiect ROSE implică amenajarea unui centru de învățare, care va fi denumit: Centrul de Învățare, Dezvoltare Personală și Coaching al UMF Tîrgu Mureș. Acesta va fi un centru modern, în cadrul căruia se vor efectua intervenții psihologice și educaționale focusate pe dezvoltarea personală și creșterea motivației, în cazul studenților care prezintă risc de abandon. Activitățile se vor desfășura în grupuri de circa 25 de studenți, centrul oferind un spațiu generos, dar și dotarea și logistica necesare în raport cu standardele cele mai moderne din domeniu. În același timp, intenționăm afilierea centrului la International Association of Cognitive-Behavioral Coaching (IACBC), în scopul accesului membrilor din proiect la cele mai noi resurse informaționale din domeniu. Mai trebuie să precizez faptul că aceste proiecte sunt coordonate de către o echipă formată din domnul conf. dr. Peter Olah, doamna ec. drd. Nicoleta Suciu și de către subsemnatul.

Rep.: Ce activități se desfășoară în cadrul proiectelor și câți studenți vor fi evaluați și consiliați?

C.P.: Primul proiect ROSE se bazează în principal pe consilierea cognitiv-comportamentală, această formă de intervenție psihologică fiind extrem de eficientă în scăderea anxietății de performanță și a creșterii abilităților socio-emoționale ale studenților. Astfel, în cei trei ani cât va dura prezentul proiect, vom include un număr total de 180 de studenți din cadrul Facultății de Medicină, aceștia urmând să fie evaluați psihologic, iar ulterior consiliați. Important, evaluarea psihologică se va focusa atât pe identificarea punctelor forte ale personalității studentului, cât și pe punctele mai puțin forte. Intervenția remediară prin consiliere cognitiv-comportamentală va avea, deci, ca scop scăderea anxietății de performanță și creșterea abilităților socio-emoționale ale acestor studenți. Al doilea proiect ROSE implică activități de coaching cognitiv-comportamental și aspecte care țin de interviul motivațional, după cum am mai spus, aceste intervenții psihologice fiind destinate grupurilor de studenți, implicând în total un număr de 300 de studenți din întreaga universitate care vor beneficia de aceste servicii.

Rep.: Care sunt obiectivele pe care vi le propuneți în cadrul proiectelor?

C.P.: Prin indicatorii primului ROSE ne-am asumat o creștere a promovabilității cu 2,62% pentru Facultatea de Medicină după cei trei ani de implementare. Există aici obiective specifice care privesc scăderea anxietății de performanță și creșterea nivelului de stabilitate emoțională, dar și creșterea unor abilități practice de învățare. Al doilea proiect ROSE implică lucrul cu grupuri și are ca indicator principal o creștere a gradului de promovabilitate cu 1,56% pentru întreaga universitate, după cei trei ani de implementare.

Rep.: Un student care dorește consiliere în cariera medicală şi farmaceutică se poate adresa direct DCOPIS? Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze?

C.P.: În toate țările cu tradiție și renume în domeniul medical, consilierea apare alături de tutorate ca fiind una dintre formele de creștere a performanțelor universitare. Pe de altă parte, alegerea specialității medicale este importantă și de o bună perioadă de vreme studenții acestor facultăți sunt ajutați în luarea deciziei de alegere a specialității de rezultatele obținute la testele psihologice specifice. Deci, da, un student se poate adresa departamentului de consiliere al UMF, programul fiind afișat pe site-ul universității, la secțiunea ,,Universitate”. De asemenea, studentul poate lua legătura cu oricare dintre cadrele didactice care sunt si membri în cadrul departamentului (lista apare pe site) sau pot face programări directe la numărul de telefon: 0265-215.551/interior 274.

Rep.: Ne apropiem de sfârșitul anului. Vă rugăm să ne faceți un scurt bilanț al DCOPIS.

C.P.: Consider acest an ca fiind unul prolific pentru departamentul nostru, în sensul în care un număr de peste 350 de studenți au fost consiliați până în prezent, procesul de monitorizare al inserției profesionale este finalizat în proporție de 80%. De asemenea, am atras fonduri din cadrul proiectelor pe care le vom implementa, spre exemplu primul proiect ROSE este finanțat cu suma de 75.179 euro, iar cel de-al doilea proiect cu suma de 199.854 euro, pe o perioadă de trei ani de zile. Trebuie precizat faptul că meritul nu ni se datorează în totalitate în câștigarea acestor proiecte, colaborarea excelentă cu Departamentul Proiecte Europene și de Cercetare al UMF Tîrgu-Mureș făcând posibilă atragerea acestor fonduri, motiv pentru care le mulțumesc colegilor noștri din cadrul acestui departament. Cu toate acestea, există și o nemulțumire legată de faptul că nu am reușit o promovare mai bună a departamentului, astfel că mulți studenți nu au aflat și nu au beneficiat încă de serviciile noastre, dar sunt convins de faptul că în anul ce urmează vom remedia și acest aspect. În încheiere, aș dori să mulțumesc conducerii UMF Tîrgu Mureș pentru sprijinul acordat în acești doi ani de existență a departamentului nostru, mai cu seamă domnului rector, prof. dr. Leonard Azamfirei, dumnealui fiind, de altfel, cel care a avut inițiativa înființării acestui departament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram