Mai mulți studenți la Istorie au participat la workshop-ul „Arheologia militară a provinciei Dacia”
În perioada 28 iulie – 9 august 2019, Facultatea de Ştiinţe şi Litere, Departamentul de Istorie-Științe Politice, specializarea Istorie, a organizat, la Castrul Legiunii a V-a Macedonica, Turda, workshop-ul de arheologie clasică romană „Arheologia militară a provinciei Dacia”, activitate finanțată de către Ministerul Educaţiei Naţionale din fondurile destinate activităților extracurriculare pe anul 2019.
Workshop-ul s-a desfășurat în parteneriat cu Institutul de Studii Clasice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Centrul de cercetări complexe istorico-arheologice și Muzeul de Istorie Turda.
Activitățile workshop-ului au început cu o prezentare generală a Castrului Legiunii a V-a Macedonica. Acesta a fost construit în anii 168-172 p.Chr. în timpul războaielor marcomanice când, pentru întărirea apărării provinciei Dacia, împăratul Marcus Aurelius a dispus mutarea Legiunii de la Troesmis la Potaissa. Legiunea a V-a Macedonica era menită să apere zona nordică a provinciei alături de Legiunea a XIII Gemina cantonată la Apulum contribuind astfel la securizarea și pacificarea provinciei.
Castrul are o întindere de 22 ha (rezervația arheologică are 37 ha), fiind cercetat sistematic începând din anii 50 ai secolului trecut. Colaborarea dintre Târgu Mureș și Cluj-Napoca în ceea ce privește cercetarea arheologică a acestui obiectiv a început în anul 1995 și continuă până astăzi atât la nivelul practic al cercetării pe teren, cât și la unul teoretic prin publicarea sistematică a rezultatelor de săpătură în lucrări de specialitate, dar și prin participarea absolvenților Specializării Istorie la cursurile de master, respectiv doctorat din cadrul UBB Cluj.
Workshop-ul a continuat prin combinarea aspectelor teoretice cu cele practice: decopertarea terenului, deprinderea tehnicilor de săpătură (care nu înseamnă doar a da la lopată sau târnăcop), tehnicile de înregistrare și conservare primară a descoperirilor, inventarierea acestora și realizarea de fotografii și desene de profil.
Șantierul arheologic Turda-Castru este cel de-al doilea șantier ca importanță din România, primele fiind la egalitate: Sarmisegetusa și Tomis. De aceea, participarea studenților (licență și master) înseamnă și racordarea lor la principalele curente în cercetarea arheologică a lumii romane provinciale.
Anul acesta, cercetarea a vizat zona civilă din jurul castrului (canabae), unde în campaniile din anii trecuți a fost descoperită o parte din trama stradală și o clădire de mari dimensiuni. Studenții au avut oportunitatea de a prelucra o mare varietate de artefacte de fier, ceramică, os, sticlă, precum și obiecte decorative: catarame de centură, fibule, fragmente de jucării, zaruri etc.
Sub coordonarea membrilor colectivului de șantier, dintre care menționăm: conf. univ. dr. Sorin Nemeti (UBB Cluj, șef șantier), conf. univ. dr. Florin Fodorean (UBB Cluj, membru), lect. univ. dr. Fabian Istvan (UMFST Târgu Mureș, membru), au fost deprinse aspectele tehnice ale analizelor post-săpătură. Practic, descoperirea arheologică reprezintă doar o primă fază a „istoriei” obiectului: datarea, inventarierea, realizarea jurnalului de săpătură și a schițelor etc.
În ciuda condițiilor, trezit de dimineața, muncă fizică etc, participanții au fost deosebit de entuziasmați, iar câțiva au decis să rămână ca voluntari, exprimându-se speranța continuării activităților și în anii următori.