Personalități de renume mondial au primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Tîrgu Mureș

1Sala Senatului a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a găzduit joi, 14 decembrie 2017, evenimentul de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al UMF Tîrgu Mureș profesorului doctor Dan Teodor Simionescu și profesorului doctor Mark Anthony Slevin.  

Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a transmis, în cadrul ședinței de Senat, că distincția reprezintă cel mai înalt titlu pe care o universitate îl poate acorda personalităților care au contribuit în mod decisiv la creșterea prestigiului UMF Tîrgu Mureș în țară și peste hotare, în ultimii cinci-șase ani.

„Este o tradiție a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș să acorde, cu ocazia Zilelor Universității, titlul de Doctor Honoris Causa unor personalități care s-au remarcat de-a lungul timpului prin activitatea științifică și prin aportul adus Universității. Politica Universității este ca acordarea acestui titlu să fie făcută doar în condițiile în care cei care sunt propuși să primească o asemenea distincție înaltă au demonstrat de-a lungul timpului o implicare concretă și cunatificabilă în viața academică a Universității noastre. Din acest motiv, astăzi, avem două personalități ale științei mondiale, care, prin activitatea pe care au desfășurat-o în ultimii cinci-șase ani, au contribuit în mod decisiv la creșterea prestigiului Universității noastre în țară și peste hotare. Este vorba despre profesorul Dan Teodor Simionescu și profesorul Mark Anthony Slevin. Colaborarea cu cele două personalități a fost una cu totul și cu totul specială, activitatea lor fiind un câștig semnificativ pentru Universitate. Momentul pe care îl trăim astăzi, împreună cu domniile lor, nu se referă doar la trecut, ci privește în egală măsură spre viitor”, a afirmat rectorul UMF Tîrgu Mureș.

2Prof. dr. Dan Teodor Simionescu, cunoscut drept creatorul inimii de plastic, este o personalitate științifică recunoscută pe plan mondial, implicată în medicina regenerativă și cercetarea pentru tratamentele bolilor degenerative cardiovasculare, ortopedice și ale sistemului nervos, folosind propriile studii și invenții. Prof. dr. Dan Teodor Simionescu și-a început cariera la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Tîrgu Mureș. În prezent, coordonează activitatea a trei laboratoare de cercetare din cadrul Universității Clemson din Carolina de Sud. Prof. dr. Anca Sin, șeful Disciplinei de Biologie celulară și moleculară, a vorbit în Laudatio despre cariera profesorului Dan Teodor Simionescu și despre aportul adus Universității noastre prin intermediul proiectelor de cercetare științifică și al colaborărilor de lungă durată.

Prof. dr. Dan Teodor Simionescu s-a arătat deosebit de onorat să primească titlul de Doctor Honoris Causa din partea UMF Tîrgu Mureș, „o oază de performanță medicală și de cercetare, o instituție de renume internațional, care s-a ridicat în ultimii ani la un nivel de prestigiu neatins vreodată.” Totodată, a transmis că UMF Tîrgu Mureș înseamnă prestigiu, performanță și profesioalism.

În discursul său, prof. dr. Dan Teodor Simionescu a vorbit despre cariera sa, oamenii cu care a colaborat, mentorii care i-au insuflat spiritul inovator și entuziasmul pentru munca de cercetare, legătura de suflet pe care o are cu UMF Tîrgu Mureș, precum și despre drumul care l-a condus spre medicina regenerativă.

3Prof. dr. Mark Anthony Slevin, de la Manchester Metropolitan University, personalitate științifică recunoscută la nivel mondial în domeniul cercetării de angiogeneză și biologie vasculară, a condus și coordonat proiecte revoluționare de cercetare științifică la universități de prestigiu din întreaga lume, printre care și UMF Tîrgu Mureș. Unul dintre proiecte s-a referit la dezvoltarea unui model terapeutic modern și neinvaziv, care să reducă substanțial incidența și severitatea instalării demenței în urma unui accident vascular cerebral ischemic, activităţile de cercetare având loc în laboratoarele Centrului de Cercetări Avansate Medicale și Farmaceutice și în cadrul Bazei experimentale a UMF Tîrgu Mureş.

Prof. univ. dr. Rodica Bălașa, șeful Disciplinei Neurologie și directorul Școlii Doctorale din cadrul UMF Tîrgu Mureș, a vorbit în Laudatio despre cariera profesorului Mark Anthony Slevin.

Prof. dr. Mark Anthony Slevin a transmis că distincția reprezintă una dintre cele mai importante recunoașteri din întreaga sa carieră, aducând în discuție și buna colaborare cu UMF Tîrgu Mureș, care a început în urmă cu aproximativ șase ani.

Evenimentul de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa s-a desfășurat în cadrul Zilelor UMF Tîrgu Mureș.

4

5

DSC_1323

DSC_1345

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram