Placă comemorativă dedicată primului medic român din Târgu Mureș

Astăzi, la Clinica Medicală II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicată primului medic român din Târgu Mureș, dr. Petre Muscă (1883-1969), în semn de recunoaștere a multiplelor sale activități pe linie medicală și socială.

Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate din județul Harghita, într-o familie de țărani înstăriți care număra 11 copii. După studiile școlare efectuate în sat și apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității „Franz Josef” din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910.

În timpul primului război mondial, a fost medic pe frontul din Galiția. După terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Național Român ca reprezentant al Ciucului.

Și-a desfășurat activitatea ca medic la Bilbor și apoi la Târgu Mureș. În 1924, în calitatea sa de medic primar internist a fost numit director al vechiului spital orășenesc de stat, de pe str. Sf. Gheorghe. Prin calităţile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului înființând primele secții ale acestuia și a militat consecvent pentru necesitatea construcției unui nou spital. Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940. A sprijinit organizarea asistenței medicale a elevilor, fiind o perioadă medic și la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș. În calitatea sa de președinte executiv al filialei Mureș a Societății „Principele Mircea”, patronată de Regina Maria, și-a adus contribuția la protecția și sănătatea gravidelor, lăuzelor și a noilor născuți.

Ca o recunoaștere a multiplelor sale activități pe linie medicală și socială, ce aveau ca scop o viață mai bună a cetățenilor orașului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureș, funcție pe care a onorat-o între anii 1931 și 1932.

În perioada ocupației horthyste din 1940-1944, a rămas în oraș fiind supus unor persecuții și arestări, ca și alți intelectuali români. Pe 6 octombrie 1944, după eliberarea orașului de către trupele române și sovietice, a fost numit, de către comandanții acestora, primar al orașului, funcție pe care a deținut-o doar până la mijlocul lunii noiembrie 1944, când administrația românească a Ardealului de Nord a fost înlocuită cu cea sovietică.

Dr. Petre Muscă a încetat din viață în anul 1969, la vârsta de 86 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră, prima biserică română unită ridicată în Târgu Mureș.

„În 1924, în calitatea sa de medic primar internist, dr. Petre Muscă a fost numit director al vechiului spital orășenesc de stat, de pe str. Sf. Gheorghe. Prin calităţile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului înființând primele secții ale acestuia și a militat consecvent pentru necesitatea construcției unui nou spital. A sprijinit organizarea asistenței medicale a elevilor, fiind o perioadă medic și la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș.

Dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureș între anii 1931 și 1932 și în perioada octombrie-noiembrie 1944.

În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naționalizată, iar în anii ‘50 a fost arestat și condamnat pentru ‘„activitate dușmănoasă împotriva regimului”, ispășindu-și pedeapsa la închisoarea din Gherla. După executarea pedepsei a revenit la Târgu Mureș, fiind înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră.

Inițiativa realizării plăcii comemorative a aparținut dlui ing. Traian Sabău, vicepreședintele Asociației Generale a Românilor Uniți (greco-catolici) – Filiala Mureș.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va acorda anual, cu ocazia Zilelor UMFST,  Diploma de onoare „Dr. Petre Muscă” unui medic care nu a fost cadru didactic universitar, dar care a contribuit în mod substanțial la dezvoltarea asistenței medicale din județul Mureș”, a declarat rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram