Premieră pentru școala medicală românească. Noul campus UMFST Târgu Mureș din Hamburg, inaugurat

Foto inaugurare Hamburg (8)O dimineață memorabilă, plină de emoții, pe măsura importanței evenimentului, luni, 30 septembrie 2019, la Festivitatea de deschidere a anului universitar 2019-2020, în noul campus din Hamburg al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Pentru 120 de studenți din anul I, veniți din toate colțurile lumii, această zi a marcat începutul studiilor universitare, lansarea într-o etapă importantă a devenirii lor profesionale pe drumul spre cariera de doctor-medic, conectarea la universul fascinant al științei și tehnologiei aplicate.

Noul sediu al campusului Neumarkt A. M. Campus Hamburg UMCH  devine un simbol al celor mai bune lucruri pe care astăzi le pot regăsi tinerii candidați, ce face  onoare celor care și-au adus contribuția și au depus eforturi neobosite pentru ca acest proiect să devină realitate.

Alături de studenți, părinții acestora și staff-ul UMCH, la festivitatea de deschidere și inaugurare, a participat o delegație la vârf a Universității din Târgu Mureș, condusă de domnul rector, prof. dr. Leonard Azamfirei. În discursul său inaugural, rectorul UMFST a spus, cu referire la numele universității:

Foto inaugurare Hamburg (9)„Despre Palade, se spune că a fost pentru biologia celulară ce a fost Einstein pentru fizică. Și dacă în anul 1970, Palade a fost pe aceeași scenă din Stockholm, la premiere, cu celebrul scriitor Alexandr Soljenițîn, ca o simbioză a valorilor vestului cu estul, iată că azi, într-un mod metaforic, aducem laolaltă, în acest proiect, două părți de lume atât de mult separate o vreme, deși apropiate geografic, dar atât de dornice să se regăsească.”

Printre invitații de onoare la eveniment s-au remarcat E.S. domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Federală Germania, domnul prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul prof. univ. dr. Iordan Petrescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, domnul prof. univ. dr. Marilen Pirtea, vicepreședintele Camerei Deputaților din Parlamentul României și rector al Universității de Vest din Timișoara, doamna conf. univ. dr. Daniela Burghilă, director general în cadrul Ministerului Educației Naționale, oameni de afaceri și oficiali germani. Acestora li s-au alăturat, plini de emoții, studenții admiși în anul I și părinții acestora.

Momente pline de simboluri, emoționante au fost reprezentate de regăsirea drapelului României înălțat la intrarea în campus alături de cel al Germaniei si al orașului Neumarkt A. M. (Târgul de pe Mureș), alocuțiunile decanului facultății, conf. Dr. Simona Mureșan, și a reprezentantului studenților din anul I, întrerupte de aplauze, acordurile imnurilor celor doua state, imnul Uniunii Europene și Gaudeamus Igitur.

Foto inaugurare Hamburg (1)Ceremonia de deschidere a fost urmată de turul campusului, prezentarea spațiilor de învățământ, dotările didactice și facilitățile oferite studenților. UMCH este dotat la cele mai înalte standarde internaționale, iar procesul didactic se bazează pe utilizarea celor mai noi tehnologii medicale, platforme digitale de instruire și educație.

Activitățile teoretice se desfășoară în amfiteatre modulare, dotate cu tehnologii de ultimă generație, ce oferă studenților un mediu de instruire la standarde de top. Activitățile practice beneficiază de laboratoare moderne organizate  inteligent,  destinate tipurilor de discipline din curricula: fundamentale morfologice, discipline funcționale, discipline practice de microscopie și laboratoare dedicate activităților practice, de simulare,  dotate cu pachete și tehnologii informaționale.

Una dintre cele mai importante achiziții, de care vor beneficia tinerii studenți, este Masa de disecție virtuală Anatomage, ce asigură un sistem de prezentare în 3D a anatomiei corpului uman, în scop educațional, ce permite, în același timp, și un sistem de evaluare în timp real a cunoștințelor.

Întregul pachet de activități didactice va fi asigurat de cadrele didactice titulare ale Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și va realiza formarea de bază a viitorilor medici pe parcursul a 6 ani de studiu. Pentru stagiile clinice și pentru practica de specialitate, Universitatea a încheiat acorduri de colaborare cu spitale din zona Hamburgului și contracte cu specialiști-practicieni ce dețin titlul de doctor în Științe Medicale.

Foto inaugurare Hamburg (3)La finalul anului 2018, programul de studii MEDICINĂ în limba engleză, filiala din Hamburg a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a primit girul autorităților din România și Germania pentru a deveni operațional, iar pe parcursul acestui an au avut loc mai multe sesiuni de admitere și recrutare a studenților.

Universitätsmedizin Neumarkt A. M. Campus Hamburg – UMCH – reprezintă un proiect extrem de ambițios inițiat în urmă cu 4 ani de către Universitatea Mamă din Târgu Mureș, un act de pionierat, responsabilitate și curaj față de ceea ce înseamnă pregătirea universitară a viitorilor medici, complexitatea procesului educațional și standardele internaționale de calitate aferente domeniului Sănătate.

VIDEO inaugurare 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram