Mesajul Rectorului UMFST cu ocazia Zilei Regalităţii

Cu ocazia Zilei Regalităţii, Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a transmis luni, 10 mai 2021, un mesaj pe care îl redăm în rândurile de mai jos:

„Tinerii României sunt acea parte a României care ne așează la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.”

Sunt cuvintele Regelui Mihai I al României, cel care a semnat în anul 1945 Decretul-Lege de înființare a instituției care urma să devină ulterior Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, astăzi, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade din Târgu Mureș.

10 Mai – Ziua Regalității

10 Mai este celebrată în România ca zi de Sărbătoare Națională, prin Legea nr.103/2015. Între anii 1866-1947, această zi a fost Ziua Națională a României.

Pentru români, este o zi cu triplă semnificație istorică, astfel:

🔹la 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen sosește la București și depune jurământul de credință ca Principe al României, sub numele de Carol I;

🔹la 10 mai 1877, Principele Carol I declară oficial Independența României, promulgând Declarația de Independență votată pe 9 mai în Parlament;

🔹la 10 mai 1881, România devine Regat, iar Carol I devine primul Rege al țării.

Istoria noastră ca Stat modern, cât și aspirațiile către democrație și progres au fost și rămân legate de această zi de mare însemnătate, 10 Mai.

La mulți ani Casei Regale!

La mulți ani, România!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram