Rezistența prin literatură și artă împotriva dictaturii în Japonia interbelică

Studenții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș sunt invitați să participe joi, 25 februarie 2021, începând cu ora 16:00, la prezentarea online cu tema: „Rezistența prin literatură și artă împotriva dictaturii în Japonia interbelică”. Invitat: George T. Sipos.

Evenimentul va avea loc prin intermediul platformei Zoom și va fi moderat de către conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”, și lector univ. dr. Cristina Nicolae. Acest eveniment este primul dintr-o serie de trei prezentări online axate pe limba și cultura japoneză, susținute de George T. Sipos și organizate de către lector univ. dr. Cristina Nicolae, Departamentul de Științe și Litere 1, Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”.

George T. Sipos este consultant de strategie internaţională pentru mediul de afaceri şi educaţie universitară, cercetător şi cadru didactic universitar, specialist în Japonia modernă şi contemporană. Până în prezent, George Sipos s-a concentrat pe studiul modernităţii japoneze de după Restauraţia Meiji din 1868, mai ales pe perioada anilor 1930 şi alunecarea Japoniei în autoritarianism, imperialism şi dictatură militară. Primul său volum co-editat despre perioada şi mai ales despre fenomenul social, politic şi intelectual al conversiunii politice forţate (tenkō) va apărea la Editura Routledge din Marea Britanie în iunie 2021 sub titlul Tenkō: Cultures of Political Coversion in Transwar Japan. Un al doilea volum de autor pe aceeaşi temă este planificat să apară la aceeaşi editură în toamna anului 2021. În România, Sipos a publicat numeroase articole şi traduceri din limba japoneză în publicaţii de cultură şi de informare şi opinie publică. Volume de traduceri din operele literare ale unor mari autori japonezi moderni şi contemporani precum Ryūnosuke Akutagawa, Yasunari Kawabata şi Yukio Mishima vor fi însoţite din acest an de un nou volum din opera lui Osamu Dazai. Sipos a obţinut un masterat în studii est-asiatice la University of Pittsburgh şi un doctorat în limbi şi civilizaţii est-asiatice la University of Chicago. În prezent este conferenţiar universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă limbă şi cultură japoneză.

Link-ul de conectare pe Zoom:

https://zoom.us/j/95800363335?pwd=bjRrZXZQS0hEUFNkem01WlVlbmtkZz09

Meeting ID: 958 0036 3335
Passcode: 281532

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram