Rezultatele proiectului de cercetare a fenomenului fumatului derulat de UMF Tîrgu Mureș, prezentate într-o carte
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș va găzdui, în data de 21 mai 2018, conferința de încheiere a proiectului internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România derulat de UMF Tîrgu Mureș, în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest, în perioada 2012-2018, în care au fost implicați experți din Statele Unite și Ungaria.
Cu acest prilej, va fi lansată cartea „Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România”, care prezintă cele șapte domenii de cercetare și rezultatele cercetărilor, precum și o serie de realizări, programul întâlnirilor bianuale, articole din presă, fotografii și alte documente.
La eveniment vor fi prezenți Kristie L. Foley, expert din SUA, prof. dr. Ábrám Zoltán, coordonatorul proiectului, Cristian Meghea, specialist din România care își desfășoară activitatea în SUA, liderii grupului de cercetare și alți invitați.
Pe baza cooperării dintre diferiți experți și diferite instituții au fost abordate șapte domenii de cercetare care se referă la fumatul în gimnazii și licee, fumatul la copii și tinerii instituționalizați, fumatul la femeile însărcinate, fumatul la studenții mediciniști, analiza aspectelor economico-financiare ale consumului de tutun și monitorizarea poluării cauzate de fumul de țigară în unele universităţi şi instituții publice.
„În cadrul proiectului s-au efectuat diferite intervenţii şi s-a urmărit implementarea și evaluarea eficienței unor programe de prevenire și stopare a fumatului. Considerăm că prevenirea inițierii fumatului și promovarea renunțării precoce la fumat, împreună cu respectarea legislaţiei, sunt priorități pentru sănătate publică şi se justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare, de prevenire, de combatere, de cooperare privind tabagismul”, a precizat prof. dr. Ábrám Zoltán.
Programul evenimentului din data de 21 mai este disponibil aici.